Gyönyörű rituális fürdő Budapesten

mikve1 (Small)A rituális fürdő, vagyis mikve a vallásos zsidó élet egyik legalapvetőbb feltétele. Napjainkban az elsődleges funkciója, hogy itt merítkeznek meg a nők a menstruáció miatti elkülönülés után. Az új edényeket is meg kell mártani a mikvében az első használat előtt – erre a célra külön medence szolgál. Sok férfi is használja a mikvét, reggeli ima előtt, vagy szombat és ünnepnapok előtt merülnek alá, hogy megtisztuljanak. A fürdő vizét természetes vízforrásnak kell táplálnia.
A budapesti Kazinczy utcában áll Magyarország egyetlen működő mikvéje. Az 1928-ban épült fürdőben a háború előtt még több különböző osztályú mikve is üzemelt, azonban a holokauszt után, mint a zsidó élet több színhelye, ez is hanyatlásnak indult. Végül csak egy szűkös férfi és női fürdő üzemelt a tágas, kétszintes épületben.
2004-ben kezdődött meg Oberlander Baruch rabbi felügyelete mellett egy új, korszerű női rituális fürdő kiépítése a régi mikve épületében. A bonyolult szerkezetű mikve másfél éven át épült, vizének forrása a tetőn, medencében gyűjtött esővíz és az épület udvarán található fúrt kút, melynek vize egy külön tisztító rendszeren keresztül jut a medencébe. Az építkezéshez az anyagi hátteret két szatmári hászid, Volf Lefkowitz és Avrohom Boruch Gordinger urak biztosították. Az új mikve felavatására 2005-ben került sor. A megnyitón jelen volt Obrelander Baruch rabbi, Köves Slomó rabbi, az akkoriban megalakul Egységes MAgyarországi Izraelita HItközség vezető rabbija és Weisberger Moshe Tuvia rabbi, a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség rabbija is. A világ számos pontjáról érkeztek meghívottak, így például a híres szatmári rabbi, Yisrael Friedman is.
A kétszintes épületbe lépve egy folyosóra jutunk, innen nyílik a földszinti női mikve, valamint a férfiak emeleti fürdőjébe vezető lépcső. A női füdőbe menve egy elegáns fogadótérbe lépünk, amelyben elkülönített várószoba biztosítja a maximális diszkréciót. A rituális fürdőt igénybevevő hölgyeket modern, jacuzzis fürdőkáddal felszerelt fürdőszobák várják, ahonnan egyenesen a mikve helyiségébe lehet jutni. A meleg vízzel megtöltött medence felett különleges mozaikon a megmerülés áldása olvasható.
A mikvébe előzetes bejelentkezés szükséges.

További információ és időpont egyeztetés: Oberlander Batsheva Tel: 06-20-961-5419
Email: mikve@zsido.com