Mégis szembenéznek a múlttal a lengyelek?

Száz ember részvételével tartottak megemlékezést az északkelet-lengyelországi Jedwabne településen, a hírhedt pogrom áldozatainak emlékművénél.

Első alkalommal vett részt az eseményen a katolikus egyház magas rangú képviselője. Rafal Markowski püspök a zsidó közösséggel való párbeszéd előmozdítását segítő testület vezetője. Beszédében elmondta, hogy imádkozik a szörnyű bűntett elkövetőiért és a zsidó nép bocsánatát kéri a történtek miatt.

Jedwabne a háború előtt egy tipikus lengyel stetl volt, a lakosság több mint 60%-át zsidók tették ki. 1941. július 10-én 23 helyi lakos egy istállóba zárt 340 zsidót, férfiakat, nőket, gyermekeket, és rájuk gyújtották az épületet. A holttesteket tömegsírba dobálták.

A lengyel kormány több tagja, az Egyesült Államok nagykövetségének munkatársa és a német nagykövet szintén megtisztelte jelenlétével a megemlékezést. A lengyel állami vezetők részvétele azért is különösen fontos, mert az elmúlt időszakban sok támadás ért olyan történészeket, akik a lengyelek által elkövetett zsidóellenes atrocitásokról írtak. Lengyelországban erősen tartja magát az a vélekedés, mely szerint a lengyelek a német megszállás áldozatai, illetve a nácikkal szembeszálló hős ellenállók voltak, és nem tapad a kezükhöz ártatlanul meggyilkolt emberek vére.

Az égő istálló

Bár 2001-ben Alexander Kwasniewsky államelnök hivatalosan is bocsánatot kért a pogrom miatt, újabban egyre többször próbálják átírni az ország háborús történelmét. Úgy tűnik, ez a tendencia talán megáll, mert a lengyel elnök képviseletében megjelenő Wojciech Kolarski kijelentette: “Tegyük világossá, hogy mi is történt itt: lengyel állampolgárok gyilkolták meg zsidó származású, lengyel polgártársaikat, és ezzel véget vetettek a hagyományos békés egymás mellett élés tradíciójának.”

Andrzej Duda elnök korábban még arról beszélt, hogy mindannyiuk kötelessége visszautasítani az olyan vádakat, mely szerint a lengyel népnek bármilyen köze is lehetett a holokauszthoz.

A település polgármestere távol maradt a megemlékezéstől, és a helyi lakosok közül sem jelent meg senki. A polgármester korábban a tömegsír exhumálást követelte, mert meggyőződése, hogy a gyilkosságot a német katonák követték el.

Emil Jezowski a lengyelországi izraeli nagykövetség nevében mondott beszédet, melyben örömtelinek nevezte, hogy a lengyel társadalom hajlik a múlttal való szembenézésre.

“Vallásunk tanítása szerint mindig emlékeznünk kell, és nem szabad felejtenünk.” – jelentette ki Anna Chipczynzka, a varsói zsidó hitközség vezetője, aki testőre jelenlétében vett részt a ceremónián.

A meggyilkoltak emlékére Jichák Lewin mondott kádist. Lewin családtagjai is a pogromban vesztették életüket. Az idős férfi minden évben eljön Izraelből, hogy elmondhassa a kádist.

Forrás: Arutz7

 

 

  • Küldés emailben