A tel-avivi gyilkosságokat végrehajtó két unokatestvér a palesztin média sztárjává vált, és hősként ünneplik őket. A Palesztin Hatóság havi fizetést utal majd számukra, és segíti családjaikat.

Izraelit választottak egy ENSZ-bizottság élére

Első alkalommal választottak izraeli elnököt egy ENSZ-bizottság élére Danny Danon személyében. A zsidó állam nagykövete a világszervezet jogi bizottságát vezeti majd. E bizottság kiemelt feladata a globális terrorizmus elleni küzdelem irányítása. Bár Irán és a Palesztin Hatóság képviselője, illetve az Iszlám Együttműködés Bizottsága (OIC) lobbicsoport mindent megtett a kinevezés meghiúsításáért, végül 109 állam bizalmat szavazott Danonnak. „Büszke vagyok rá, hogy az első izraeli lehetek ebben a pozícióban. Izrael a világ egyik vezető hatalma a nemzetközi jog és a terrorizmus elleni harc területén. Örülünk, hogy lehetőségünk nyílik megosztani a tudásunkat a világ országaival. Nem engedjük, hogy különböző diktatúrák és Izrael-ellenes államok meggyengítsék pozíciónkat a nemzetközi közösségen belül. Azok, akik a kinevezésem ellen dolgoztak, jobban teszik, ha tudomásul veszik e bizottság joghatóságát, mert még sok tanulnivalójuk van a nemzetközi jog terén. Teljes jogú tagjai vagyunk az ENSZ-nek, és minden olyan törekvés, mely a világszervezethez kapcsolódó jogainkat próbálja csorbítani, kemény ellenállásra számíthat” – nyilatkozta Danon.

Danny Danon
Danny Danon
Európai-izraeli adatbázis: nem bújhatnak el a férjek a válás elől

Izraeli és európai rabbinikus bíróságok között áttörés született a válólevél (get) kiadását megtagadó férjek adatainak közös adatbázisban való megjelenítéséről.  A megegyezés a rabbinikus bírók (dájánok) közelmúltbeli, Brüsszeli tanácskozásán született. A zsidó törvények szerint a férj köteles válólevelet adni válni kívánó feleségének. Amennyiben ezt megtagadja, vagy ismeretlen helyre távozik, úgy a válás nem történhet meg, és a feleség nem tud újra házasodni. A különböző rabbinikus bíróságok feladata felkutatni, és a get átadására bírni a férjeket. A kényszerítő eszközök egyike, hogy a férjet a közösség kiközösíti, amíg nem ad válólevelet feleségének. Izraelben a rabbinikus bíróság kérheti a rendőrség segítségét is, akik fogva tartással próbálhatják jobb belátásra bírni a férjet. Az adatbázisok egyesítésével könnyebb lesz megtalálni, és a get átadására rávenni a férjeket, abban az esetben is, ha Európából Izraelbe, vagy Izraelből Európába költöznének. Menachem Margolin rabbi, az Európai Rabbitanács igazgatója az Európai Unió segítségét kéri a rabbinikus bíróságok hatáskörének megerősítéséhez, és az izraelihez hasonló hatósági kényszerintézkedések foganatosításához a válást akadályozó férfiakkal szemben.

Menachem Margolin rabbi
Menachem Margolin rabbi
Támadás a cukros üdítőitalok ellen

A WHO jelentése szerint az izraeli fiatalok élen járnak a cukros üdítőitalok fogyasztásában. Amíg a világ más országaiban átlagosan a fiatalok 26%-a fogyaszt cukrozott üdítőitalt naponta, addig ez a szám Izraelben 42%. A munkapárti Éjtán Kábel által benyújtott törvényjavaslat szerint a cukor- és kalóriatartalom függvényében változó mértékű büntetőadó sújtaná ezeket a termékeket. A nagy üdítőital-gyártó cégek feltehetően mindent megtesznek majd a szabályozás bevezetés ellen. Kábel így nyilatkozott kezdeményezése várható eredményéről: „Világos, hogy egy hosszú folyamatról van szó, de nem nyugszom, amíg sikerre nem viszem az ügyet. Bizonyított tény, hogy a cukrozott üdítőitalok fogyasztása az elhízás elsődleges oka, és számos más egészségromboló hatása is van. Nekünk, törvényhozóknak kötelességünk felvenni a harcot. Tudom, hogy az üdítőital-gyártók ellenünk fordulnak, de eltökélt szándékom végigvinni a küzdelmet.”

Eltévedt bálnabébi Izrael partjainál

Egy tíz méter hosszú barázdás bálnabébi tett látogatást a Földközi–tenger izraeli partvidékén, Készária és Máágán Micháel között. Dr. Áviád Scheinin, az Izraeli Tengeri emlős Kutató Központ elnöke szerint a bálnaborjú néhány hónapos lehet, és ismeretlen okból vált le anyjáról. Feltehetően valamilyen stresszhelyzet miatt úszott közel a parthoz. Sajnos a túlélési esélye nem túl magas. A Központ nem tervezi az állat befogását, de követik mozgását. „Egy ilyen bálnának több száz méterrel a vízfelszín alatt a helye. Reméljük, a borjú visszatalál a nyílt vizekre” – mondta Dr. Scheinin. Néhány évente bukkannak fel bálnák az izraeli partoknál. Legutóbb 2010-ben láttak egy 15 méter hosszú szürke bálnát Herclia közelében.

Kéjszárijá, tengerpart, itt bukkant fel a bálnabébi
Kéjszárijá, tengerpart, itt bukkant fel a bálnabébi
Megszakítás