A most bemutatott Legendás állatok és megfigyelésük című filmben a főhős két zsidó segítőjével harcol egy előítéletekkel és gyűlölettel teli világban a sötét erők ellen.

Évekig várhattak a Harry Potter-sorozat rajongói egy újabb filmre, a felfokozott izgalom a bevételen is meglátszik: a magyar mozikban Legendás állatok és megfigyelésük címen futó film világszerte 75 millió dollárt hozott az első hétvégén. A forgatókönyvet természetesen J.K. Rowling írta, a most bemutatott mozi egy 5 részes franchise első darabja. A film főhőse Newt Scamander, aki egzotikus, mágikus lényeket tanulmányoz a ’20-as években, megformálója az Oscar-díjas Eddie Redmayne. Kalandja során néhány vadállatot igyekszik begyűjteni, amelyek megszöktek fogságukból. Küldetésében ketten segítik a hőst, akik a jta.org cikkének szerzője szerint nyilvánvalóan zsidók.

Az egyikük Tina Goldstein, aki az Egyesült Államok Mágikus Kongresszusának dolgozik, a másik Jacob Kowalski, aki egy I. világháborús veterán. Rowling eddig igyekezett kerülni, hogy karakterei konkrét vallás szerint meghatározhatóak legyenek, de most egyértelműen beazonosítható a filmben New Yorknak az a negyede, amelyiket a XX. század első felében jellemzően zsidó bevándorlók laktak.

Van egy másik szála is a filmnek, egy sötét erő – aminek részletezésétől a spoiler veszély miatt most eltekintünk -, ami a kor idegengyűlöletének és antiszemitizmusának allegóriájaként is értelmezhető a cikk szerint. Ezt táplálta az akkoriban megugró zsidó bevándorlás és az oroszországi események miatt menekülök nagy száma, akik között hajlamosak voltak „rejtőzködő radikálisokat” sejteni.

Rowling egy interjúban, arról beszélt, hogy a történetet a világban terjedő populizmus ihlette, ami a gazdasági bizonytalanságból, szorongásból és a bizalmatlanságból fakad.

Kép: telegraph.co.uk

 

Megszakítás