A Tett és Védelem Alapítvány közleménye

A Közép-Európai Egyetem (CEU) Budapesten az akadémiai béke szigete. Sőt, több annál: mint az a CEU honlapján olvasható, John Shattuck elnök rektori köszöntőjében az intézményt „a nemzetközi oktatás új modelljének” tekinti, olyan „intellektuális forrásnak, amely segít nyitott, demokratikus, az emberi jogokat tisztelő társadalmakat létrehozni.” Az alapító Soros Györgynek, a nyitott társadalom rendíthetetlen hívének mindig is ugyanez volt a missziója.

A jelek szerint ebbe az egyetem-képbe, a nyitott társadalom eszméjének hirdetésébe belefér az is, hogy június 2-án 14 órakor egy olyan közismert Izrael-gyűlölő, a zsidóellenes erőszakot támogató arab tudós tarthatott előadást a „Palesztinával” való szolidaritásról (értsd az Izrael-ellenes egyetemi bojkott-mozgalomról, a BDS-ről) a patinás intézményben, mint Joseph Massad, a Columbia Egyetem modern arab politika professzora. Massad professzort, az „Electronic Intifada” című internetes Izrael-ellenes uszító kiadvány szerzőjét, a zsidóellenes fegyveres erőszak elbagatellizálóját a Társadalmi nemek tanulmánya tanszék vezetője hívta meg Budapestre, az érkezésére a „CEU Students for Justice in Palestine” Facebook-csoport külön eseményt szervezett is szervezett.

Ellenkező tartalmú közlemények, távolságtartó nyilatkozatok híján nem lehet másra gondolni, minthogy a CEU vezetése Massadot is egy demokratikus, az emberi jogokat tisztelő társadalom intellektuális forrásának tartja. Ezt a gyanút támasztja alá, hogy a meghívó  tanszék vezetője kifejezetten ajánlotta a diákoknak az előadás meghallgatását; a Facebook-csoport részéről a CEU egyik tanára is felhívta mindenki figyelmét a részvételre; a CEU szóvivője viszont közvetlenül a rendezvény előtt minden nem CEU-s résztvevőt hazaküldött, mondván, „zártkörű rendezvényről” van szó. Ő tehát az egyetem részéről még az utolsó pillanatban is megvédte a kétséges előadó kétséges előadását. Ráadásul nem is mondott igazat, hiszen az eseményt május 27én a Facebookon mindenki számára elérhető módon hirdették meg.

Az izraeli-palesztin konfliktus ismerői számára Joseph Massad nem ismeretlen értelmiségi. A „cionista gyarmatosító vállalkozás végét” hirdető professzor Izraelt a mai napig „kolonialista, rasszista apartheid-államnak” írja le, megszüntetését a közel-keleti béke fő feltételének látja. Bármiféle béketárgyalást „megalkuvásnak” tart, az Izrael elleni erőszakot legitimálja. Írásaiban, pamfletjeiben gyűlölet kelt a zsidók és a zsidó állam ellen, eleve el sem ismeri a zsidóság jogát a nemzetépítésre, egy önálló állam fenntartására. Mint azt a Vigyázó blog felidézte, írásai „a történelem szemétdombjára került keresztény antijudaizmus tradícióival mutatnak párhuzamot.”

Hangsúlyozni kell, hogy az ő tevékenysége nem az izraeli kormány politikájának bírálatára irányul, amihez természetesen mindenkinek joga van. Még csak nem is Izrael állam törvényit és működését kritizálja, ami szintén része lehet egy kritikai diskurzusnak. A CEU vendége Izrael eltüntetését tartja kívánatosak.

A Tett és Védelem Alapítvány felháborítónak tartja, hogy a nyitott társadalom eszméjét hirdető alapító által fenntartott neves intézmény nemcsak színpadot biztosított egy zsidó- és Izrael-ellenes előadónak, de magáénak is érzi a rendezvényt. Elkeserítőnek tartjuk, hogy a CEU teret adott a nyitott társadalom eszméjével mind tartalmilag, mind a megrendezés módjában ellentétes, zártkörű (!) Izrael-ellenes előadásnak.

Alapítványunk a CEU vezetésének magyarázatára vár.

Megszakítás