Izrael: egyelőre marad az országos zárlat

A járvány kezeléséért felelős kabinet egyhangúlag hosszabbította meg vasárnap éjfélig a zárlatot, de engedélyezett némi könnyítést a folyamatosan javuló adatoknak köszönhetően.

Feloldották azt a tilalmat, amely csak a lakóhelytől számított ezer méteren belül engedélyezett tüntetéseket és közös imádkozást. Sőt, engedélyezték a messzebbre utazást a közeli rokonok esküvőjére is. A gazdasági helyzet a kis üzletek és műhelyek azonnali megnyitását kérte Jiszrael Kac pénzügyminiszter és Beni Ganz védelmi miniszter, de ezt a döntést elhalasztották csütörtökre.

Szerdán újratárgyalják a tel-avivi Ben Gurion repülőtér ügyét, és ha folytatódik a koronavírus-fertőzések számának csökkenése, akkor megnyitják a létesítményt, de egyelőre csak azok repülhetnek, akik még a zárlat előtt vásárolták meg jegyeiket. Csütörtökre halasztották annak megvitatását is, hogy jövő héten újranyithatnak-e az óvodák.

Az egészségügyi minisztérium a nyitás első lépéseit a napi legfeljebb kétezer új vírushordozóhoz kötötte, és hétfőn még több mint háromezer új esetet regisztráltak, noha tovább csökkent a teszteknél a fertőzöttek száma mellett a pozitív esetek aránya is.

A szakemberek egy része szerint vasárnapra várhatóan elérik a kitűzött célt. Erre utal, hogy az egészségügyi minisztérium adatai szerint kedden már csak 2 255 új fertőzöttet regisztráltak – ami a szűrések 5,4 százaléka -, míg egy nappal korábban a megvizsgált emberek több mint 7 százaléka koronavírusosnak bizonyult.

MTI/zsido.com

  • Küldés emailben