Ismét lesz tábori rabbinátus a német hadseregben

A német kormány tájékoztatója szerint a zsidó vallási szolgálatot a Németországi Zsidók Központi Tanácsával (ZdJ) együttműködve vezetik be egy hivatalos állami szerződés keretében, amelyet december 20-án írnak alá.

A katonai hivatás nemcsak rendkívüli testi, hanem lelki megterhelést, a “lét végességével” való konfrontációt jelent, különösen külföldi bevetéseken, és a lelki támogatás eddigi lehetőségei nem minden esetben feleltek meg a zsidó vallású katonák igényeinek, holott zsidó vallású polgárokra is nagy szükség van a Bundeswehrben, azért is, hogy tovább erősödjék az összetartás Németország nyílt társadalmában – emelték ki a közleményben.

Korábbi sajtóbeszámolók szerint a német hadseregnél az első világháború vége óta szünetelő tábori rabbinátus felélesztését hosszabb ideje tervezik a védelmi minisztériumnál, a ZdJ-vel kötendő szerződésen pedig az idén tavasz óta dolgoznak.

A minisztérium azért fejleszti a katonák vallási jellegű támogatását, mert szakértők szerint nagyon hasznos a kapcsolattartás, a beszélgetés a tábori lelkészekkel, papokkal, egyházi személyekkel, akik ugyan kívül állnak a katonai hierarchián, mégis belülről ismerik a Bundeswehr világát, és így jól meg tudják érteni a katonák helyzetét, gondjait.

A Bundeswehrben jelenleg katolikus és evangélikus tábori papi szolgálat működik. A tábori rabbinátus mellett a muszlim vallási szolgálat megszervezésén is dolgozik a minisztérium.

A katonák vallását hivatalosan nem tartják számon. Az önkéntesen szolgáltatott adatok alapján a Bundeswehr katonáinak nagyjából 50 százaléka tartozik valamely egyházhoz, mintegy 53 ezren az evangélikus, további 41 ezer fő a katolikus egyházhoz. A muszlim vallású német katonák száma nagyjából 3000, a zsidók száma mintegy 300.

MTI/zsido.com

  • Küldés emailben