Emlékművet avattak a parklandi áldozatoknak

A parklandi Chábád-központban emlékművet avattak a két évvel ezelőtti vérengzésben elhunyt áldozatok és a túlélők tiszteletére. Tavaly, a tragédia első évfordulóján “Fénnyé változtatjuk a sötétséget” mottóval fémből és üvegből készítettek szombati gyertyatartókat Gary Rosenfeld iparművész segítségével. A program célja az volt, hogy a fájdalomból és gyászból fakadó energiát valamilyen pozitív tartalommal bíró tevékenységbe tereljék.

E kezdeményezés folytatása a most megszületett, madarakat formázó alkotás. “Parkland egy kisváros, 30 000 lakossal, akiknek mintegy 30%-a zsidó. Amikor hírét vettem a lövöldözésnek, tudtam, hogy voltak olyan gyerekek is az iskolában, akik a mi zsinagógánkban ünnepelték a bár vagy bát micvájukat” – mondta Shuey Biston rabbi, aki azonnal a helyszínre rohant és segített az evakuált gyerekeknek megtalálni a szüleiket, illetve később részt vett a holttestek azonosításában is. Az áldozatok között volt a rabbi egyik tanítványa, a 14 éves Alyssa Alhadeff is.

A támadás után egy hónappal a rabbi Jeruzsálembe utazott egy konferenciára, ahol egy galériában felfigyelt Joel Amit alkotásaira, és ezek mélyen megérintették. “Azt éreztem, hogy a lepkék, madarak és halak alakját felhasználó alkotások konkrét módon képesek emléket állítani az áldozatoknak” – mondta a rabbi.

Másfél évvel később elkészült a parklandi tragédia saját emlékműve, melyet a helyi Chábád-központban avattak fel. Az alkotás 3320 apró sas alakjából formáz meg 17 nagyobb méretű, egy szíven át az égbe emelkedő madarat, melyek a halálos áldozatokat szimbolizálják. Az iskolában éppen 3320 tanuló volt jelen a merénylet idején, s mivel együtt élték át a tragédiát, ezért róluk is szól az alkotás.

“Az emlékmű a 17 áldozat és a többi tanuló közötti kapcsolatot szimbolizálja. Ők együtt éltek át minden jót és rosszat. A szív a szeretetre és a támogató közösségre utal. A szívek azonban meg vannak szaggatva, s ez a bennünk élő fájdalmat jelképezi” – mondta Joel Amit.

Az avatóünnepségen beszédet mondott Mendy Gutnick, a parklandi Chábád-központ oktatási igazgatója, aki arról beszélt, hogy az emlékezés legszebb módja, ha valamilyen jócselekedetet hajtunk végre az áldozatok előtt tisztelegve. A Lubavicsi Rebbét idézte, aki gyakran osztogatott egydolláros bankjegyeket, hogy az adakozás micvájára ösztönözze az embereket. A Rebbe azt tanította, hogy a bankjegyek sokkal többet érnek, mint a rájuk nyomtatott címlet, mert a zsidó nép azon kötelességére emlékeztetnek, hogy fizikailag és szellemileg is segíteniük kell embertársaiknak.

Az ünnepségen felszólalt Ilan Alhadeff, Alyssa édesapja is, aki elmondta, hogy nagyon sokat jelentett a számára a Chábád támogatása és a továbblépéshez nyújtott segítsége. Ez sarkallta arra a családot, hogy lányuk emlékére egy játszóteret építsenek a Chábád-központ mellé.

A beszédek után az áldozatok családtagjai a falra erősítették a 17 áldozat nevével ellátott sasokat.

“Az avatóünnepség másnapján több száz parklandi lakos jött el, hogy megtekintse az alkotást. Arra biztattuk őket, hogy vállaljanak magukra valamilyen jócselekedetet az áldozatok emlékére, és ezt jegyezzék is be az alkalomra nyitott emlékkönyvbe” – mondta Biston rabbi.

zsido.com

Forrás: crownheights.info

  • Küldés emailben