Egy kisfiúnak állít emléket a nyolcadik „egység tóratekercs”

Közel egy évvel ezelőtt Mendy Lieberman rabbi és felesége, Itty átélte a legnagyobb tragédiát, ami csak egy szülővel megtörténhet: egy reggel, négy hónapos fiuk, Avremele nem ébredt fel álmából. Semmi sem utalt arra, hogy bármi egészségi problémája lett volna a kisfiúnak, így szülei és két nagyobb testvére még el sem búcsúzhattak tőle.

A Lieberman család úgy döntött, hogy a gyász keserűségéből pozitív tettet formál, és nemzetközi kampányt indítottak. Álmuk az volt, hogy a világ zsidóságának összefogásával tóratekercset iratnak Avremele emlékére. Elsősorban a Lubavicsi Rebbe kezdeményezéséhez akartak társulni és a zsidó nép egységét kifejező, közadakozásból finanszírozott tekercset szerettek volna íratni. Megkeresték a kezdeményezést irányító rabbit, akitől megtudták, hogy éppen a nyolcadik „egység-tóratekercset” írja egy szófer, és  130 000 betű még nem talált gazdára. A házaspár ekkor gyűjtésbe kezdett. Kérésüket összesen 75 000 ember hallgatta meg világszerte, és vásárolt egy vagy több betűt az összesen 304 805 betűből álló Tórából.

Az első ilyen Tórát még 1981-ben írták a Lubavicsi Rebbe, az áldott emlékű Menáchem Mendel Schneerson rabbi kezdeményezésére a Haifa környéki városokban működő Chábád küldött, Mose Smuel Oirechman rabbi felügyeletével. Az „egység tóratekercsek” a zsidó gyermekek nevében íratott „gyermekek tóratekercse” program mintájára működik. A betűket bármilyen kis, akár szimbolikus összeggel is meg lehet vásárolni és lehet más zsidók, akár elhunytak nevében is betűket íratni.

“Avremele emlékét az „egység tóratekerccsel” szeretnénk megőrizni, mert az egység az, melyen keresztül Isten eláraszt bennünket áldásaival. Így szeretnénk felkészíteni magunkat és a világot a messiás eljövetelére. Most, hogy a koronavírus végigsöpör a világon, sokkal jobban kidomborodik ennek a Tórának a jelentősége, hiszen a betűk gazdái az Örökkévaló könyvében kapnak helyet. Erre utal a következő mondat Dániel könyvéből: „És abban az időben meg fog menekülni a te néped, mindenki, aki fölírva találtatik a könyvben” – mondta Lieberman rabbi.

Miután megszületett a döntés, a Liberman házaspár széles körű kampányba kezdett: személyesen, telefonon és az internet segítségével magyarázták el az embereknek az „egység tóratekercs” jelentőségét és biztatták őket betűvásárlásra. Végül 75 000 ember hallgatott a szavukra és elkészülhetett a különleges Tóra. Az adományozók közül huszonötezren az izraeli hadsereg katonái voltak.

Az új tekercs avatását január 20-án tartották a torontói Chábád-központban, nem messze a Lieberman család otthonától. Az utolsó betűk ünnepélyes beírását online közvetítették a Chábád központi weboldalán. A Tórát a torontói lubavicsi jesivában használják majd, ott, ahol Avremele körülmetélését is tartották. A rendezvényen részt vett Izrael két főrabbija és más neves személyiségek. A felemelő hangulatról a népszerű hászid énekes, Shlomo Simcha gondoskodott. A nyolcadik tekercs befejezése után rögtön nekiláttak a kilencedik Tóra megírásának.

zsido.com

Forrás: crownheights.info

 

  • Küldés emailben