Sokba kerül Roger Watersnek, hogy folyamatosan Izrael ellen ágál: turnéjának egyik szponzora, az American Express megvonta tőle támogatását. Waters visszautasítja, hogy antiszemita lenne.

Most van először anyagi következménye is annak, hogy a Pink Floyd volt basszusgitárosa, a két évtizede szólókarriert is kezdett Roger Waters néhány éve elkötelezte magát az Izraelt bojkottálni és elszigetelni akaró BDS-mozgalom mellett. Eddigi fő támogatója, az American Express azzal indokolta a jövő évi, Us+Them turné 4 millió dolláros szponzorálásától való visszalépést, hogy nem kívánnak Waters Izrael-ellenes retorikájának támogatóivá válni. Az október eleji, még a cég által finanszírozott Desert Trip fesztiválon Waters nemcsak Donald Trumpot bírálta élesen, de megint hangot adott annak, hogy lelkes támogatója az izraeliek és a zsidó világ nagy része által antiszemitának tartott BDS-mozgalomnak.

Egy februári brit interjúban Waters arról beszélt, hogy szerinte sok zenész nem meri elkötelezni magát az Izrael-ellenes mozgalom mellett, mert az ő példáján látják, mennyire visszaütött ez az elköteleződés. „A BDS-re az egyetlen válasz, hogy az antiszemita” – közölte a lappal a rocksztár. „Tudom, mert engem tíz éve azzal vádolnak, hogy náci és antiszemita vagyok.” Ennek ellenére Waters számos ismert zenészt és színészt próbált meg lebeszélni arról, hogy a zsidó államban fellépjenek, többnyire hiába. Tavaly odáig ment, hogy a Tel-Avivban fellépő Bon Jovit azzal vádolta meg, hogy a „zsidó terroristákat” segíti.

Roger Waters 2006-os izraeli és nyugati-parti látogatásán radikalizálódott, akkor kezdte el a zsidó államot „kolonialistának” és „apartheid-államnak” nevezni, s azóta a világ számos BDS-fórumán fellépett. Ugyanakkor többször hangsúlyozta, hogy aktivitásával „nem a zsidó államot vagy a zsidó népet” támadja. Ahogy Waters belemerült a BDS-aktivitásába, úgy értelmezte át saját korábbi főművét is: az 1979-es The Wall (A Fal) c. album eredetileg az egyén belső elidegenedéséről szólt, később már aktuálpolitikai színezetet igyekezett köríteni neki: azt állította, hogy a mű az izraeliek palesztinokkal szembeni bánásmódjáról is szól.

A The Times of Israel szerint amúgy nem nehéz Izraelhez kötni A Falat, hiszen a zsidó államot falak és kerítések sora veszi körül. Az izraeliek főleg a Nyugati-part menti falat biztonságuk szavatolásának tartják, a palesztinok viszont az izraeli megszállás részének tekintik, amelynek következtében „saját földjükön börtönben” kénytelenek élni. 2006-ban Waters ki is graffitizte A Fal néhány szövegét az egyik izraeli-palesztin válaszfalra.

Waters az elmúlt években egyre mániákusabban képviselte „anticionista” (és ettől nehezen elválasztható, igencsak zsidóellenesnek tűnő) álláspontját, a mélypont nyilvánvalóan az a 2013-as belgiumi koncert volt, ahol egy hatalmas, Dávid-csillaggal megjelölt disznót ábrázoló léggömböt lebegtetett a levegőben. A Simon Wiesenthal Központ (SWC) akkor élesen kikelt Waters ellen, mondván, a jelzett szimbolikával a zenész átlépett az antiszemiták frontvonalába. Abraham Cooper rabbi hangsúlyozta, hogy ez már nem az izraeli-palesztin konfliktusról szól, hanem arról, hogy Waters egy, a nácik és a szovjetek által is használt középkori antiszemita karikatúrát használt, hogy gyűlöletet keltsen a zsidók ellen.

Az SWC tavaly ősszel is arra kérte a New York-iakat, ne menjenek el Waters akkori koncertjére, mivel „olyan előadóról van szó, aki gyűlöli a zsidó Izrael Államot.” A neves szervezet emlékeztetett arra, hogy a BDS mozgalom „soha egyetlen palesztinnak sem segített”, és csak az a célja, hogy „démonizálja és megrágalmazza a Közép-Kelet egyetlen demokráciáját.” Hasonlóképpen vélekedett a Waterst korábban még megvédő Anti-defamation League (ADL) is, amely szerint Waters régi „antiszemita összeesküvési elméleteket” ismétel nyilatkozataiban. A szervezet azután reagált így, hogy a zenész „izraeli propagandagépezetről” és „zsidó lobbiról” értekezett, s immár sokadszorra a náci Németországhoz hasonlította Izrael palesztinokkal kapcsolatos politikáját.

Reflektorfénybe került Waters Izraellel kapcsolatos különös (a The Jerusalem Post kifejezésével: „természetellenes„) megszállottsága akkor is, amikor az ismert szabadszájú rádiós műsorvezető, Howard Stern feltette a kérdést: „Mi is a helyzet Roger Waters-szel és a zsidókkal? Mit akarsz, Roger, hová költözzenek a zsidók? Azt akarod, hogy menjenek vissza a koncentrációs lágerekbe?”

Mindenesetre az American Express úgy döntött, hogy a jövőben bojkottálja Izrael bojkottlóját.

 

Munkatársunktól

Kép: The Daily Freier

 

 

Megszakítás