Megkongatta a vészharangot az Európa Tanács emberi jogi biztosa. Az antiszemitizmus elleni erélyesebb fellépésre szólította fel a tagállamokat.

Nils Muiznieks a tanács honlapján közzétett felhívásában kifejti: az európaiak figyelmen kívül hagyják az antiszemita gyűlöletbeszéd erősödését jelző bizonyítékokat. „A gyűlöletkeltés a zsidókkal kezdődik, de nem ér véget náluk” – hangsúlyozta a biztos a jpost.com tudósítása szerint.

Az antiszemitizmus veszélyt jelent a kontinens szabadságára és a jogállamra – közölte Muiznieks. Felhívta a figyelmet arra a jelenségre is, hogy a modern antiszemitizmus szerint a zsidók saját előnyükre akarják felhasználni a holokauszt tragédiáját.

Volker Beck a német törvényhozás német-izraeli parlamenti csoportjának vezetője, zöldpárti képviselő üdvözölte az emberi jogi biztos felhívását.

A Jerusalem Postnak nyilatkozó Közel-Kelet szakértő Dr. Richard Landes viszont azt kifogásolta, hogy a biztos nem foglalkozik azzal a ténnyel, hogy az európai antiszemitizmus jelenleg a muzulmán közösségből indul ki.

Kép: jpost.com

 

Megszakítás