Arab buszsofőr kedves meglepetése a zsidó utasoknak

 

Még peszáchkor történt ez az eset.

Iháb, egy jeruzsálemi arab buszsofőr elhatározta, hogy meglepi ortodox zsidó utasait. Alumínium fóliába burkolta az egész járművet, és középre egy kis széderasztalt helyezett. A látványt színes lufikkal és a kapaszkodókra rögzített virágokkal tette teljessé. A legszerencsésebb utas még egy „áfikomán”-t is talált, és ezzel kétszemélyes vacsorát nyert. (Az áfikomán a szédereste végére félretett fél macesz. Sok közösségben szokás, hogy a vacsora során a gyerekek elcsenik a széder vezetőjétől, eldugják, és csak ajándék fejében szolgáltatják vissza.)

Iháb azt is elárulta, mi volt az indítéka: „Örömöt akartam szerezni az utasaimnak, hogy legalább egy napra megszeressük egymást, abban a reményben, hogy a szeretet örökre megmarad.”

Bár a buszsofőr, saját bevallása szerint, nincs teljes mértékben tisztában a peszáchi takarítás szabályaival, minden tőle telhetőt megtett, hogy megfeleljen a kívánalmaknak: „Nem teljesen értem, hogy miről van szó, mivel nem a zsidók közül származom. De az egyik kollégám, Nádáv Ázárjá segített nekem a ’szédereste’ megrendezésében – asztalt terített, és bevásárolt.”

A várt hatás nem is maradt el: „Azon gondolkoztam, mit tehetnék. Virágokat vettem, lufikat vettem, feldíszítettem a buszt, és gyönyörűen sikerült. Az emberek boldogok voltak. Nagyon megindító volt, és az utasokat is megérintette mindez.” Mint kiderült, nem ez volt az első alkalom, hogy Iháb megörvendeztette zsidó utasait: „Purimkor is kidíszítettem a buszt” – mesélte mosolyogva.

 

Forrás: ynet

 

  • Küldés emailben