A rakétatámadásokkal dacolva tarják meg az esküvőjüket az izraeli párok

Az egész ország összefogott azokért a párokért, akik életük egyik legfontosabb eseményét óvóhelyeken kénytelenek átélni.

Az előző héten rakéták százait lőtték ki Izraelre a Gáza-övezetből. A hatóságok megtiltották a nagyobb szabású összejövetelek megtartását, így az érintett napokon az esküvőket is le kellett mondani, vagy át kellett szervezni. Sokan voltak, akik későbbi időpontra halasztották a nagy eseményt, míg másoknak kreativitással és sok odaadó ember segítségével különleges élményben lehetett részük.

Dor és Orel Huri például, akik Netivotban szerettek volna egybekelni, megpróbáltak egy másik, a rakéták által kevésbé sújtott területre átszervezni az esküvőt. Netivot közepes méretű város, nem messze Gázától, ahol a múlt heti támadássorozat során rakéta csapódott egy házba. A pár hamar belátta, hogy az újratervezés komoly nehézségekbe ütközik, a vendégek egy része pedig egyébként is félt útra kelni, így végül hatalmas, díszes teremben tartott, ezerfős esküvő helyett egy kisebb, százfős szertartást tartottak – egy óvóhelyen, Bét Hágádiban. A nagyszabású ünnepségről azért nem mondtak le, néhány héten belül még egy örömteli összejövetelt csapnak az elmaradt helyett.

Egy másik pár talált ugyan magának másik helyszínt, ám minden más hiányzott az esküvőhöz. Egy népszerű izraeli cukrász sietett a segítségükre: miután közölte 163 ezer Instagram-követőjével, hogy mi minden hiányzik az új helyszínen az esküvőhöz, másfél órán belül összeállt a csapat. Sminkes, fodrász, DJ, fényképész, több étterem és cukrászda ajánlotta fel szolgálatait, és együtt felejthetetlenné varázsolták a fiatal pár estéjét.

Volt olyan menyasszony is, akinek azért lesz bizonyosan emlékezetes élmény az esküvője napja, mert az esküvő előtti fényképezésre igyekezvén egyszer csak felbőgtek a szirénák. A menyasszony teljes esküvői díszben vetette magát a földre, és védte a fejét az esetleges repeszektől. Az esküvőt végül az eredeti tervektől eltérően még aznap átszervezték, és egy jeruzsálemi rendezvényteremben tartották meg, melynek tulajdonosa a rendelkezésükre bocsátotta a helyet. „Egy pár, amelyik ilyen események után érkezik, nagyon zavart és ideges. Világosan elmondtuk nekik, hogy azért vagyunk, hogy segítsünk nekik, hogy boldogan és nyugodtan élvezhessék az estéjüket.”

Az adakozásból, önzetlen segítségnyújtásból ünnepelt zenészek és énekesek sem maradtak ki. Az óvóhelyekre szorult, traumatizált tömegek számára rögtönzött előadásokat tartottak, míg az Iszlám Dzsihád rakétáinak érkezését a folyamatos szirénaszó jelezte.

Beer Sevában Netá Bárziláj jelent meg váratlanul egy esküvőn. A párnak alaposan meg kellett nyirbálnia a tervezetthez képest az eseményt, mivel nagyobb szabású összejöveteleket biztonsági okokból tilos volt tartani ezekben a napokban. Az Eurovízió tavalyi győztese dalaival kárpótolta az ifjú párt a tervezettől igencsak eltérően alakuló estén.

Az elmúlt években a vallásossághoz visszatalált Nátán Gosen énekes és dalszerző a közösségi médiában hirdette ki, hogy meglátogatja a rakétázások által érintett területeken élő rajongóit, amennyiben megosztják vele, hogy hol vannak. Ígéretét be is váltotta, és videófelvétel is készült arról, hogy fiatal rajongóival együtt énekel Netivotban. Egy másik előadó, Harel Szkáát Netivotban lépett volna fel, ám az eseményt le kellett mondani, így ő is egy óvóhelyen tömörülő csoportnak adott elő. Megígérte, hogy elmaradt koncertjét mindenképpen bepótolja, és így írt: „Szeretlek benneteket, déli lakók és titeket is, katonáink… Olyan magasra szárnyalunk, amilyen magasra csak tudunk. Vigyázzatok magatokra!” Egy zenei fesztivál pedig száz sékeles (8500 Ft) engedményt adott azoknak, akik személyi igazolványukkal bizonyítani tudták, hogy déli lakosok.

Összeállításunkat egy szívet melengető történettel zárjuk, bár nem tudjuk, hogyan végződött, és élt-e végül valaki az ajánlattal. A Facebookon jelent meg ez a hirdetés: „Esküvőt nem mondunk le! Ha Izrael déli részén laktok, és ma este lett volna az esküvőtök, meghívunk titeket, hogy nálunk házasodjatok össze ma este! Morán és Jániv, egy csodálatos és érzékeny pár minket választott helyszínként az esküvőjére, és szeretnének még egy párt vendégül látni, és velük együtt ünnepelni az Izrael Államában mindig is létező kölcsönös felelősségvállalás jegyében. Hozzátok magatokkal a rabbitokat és a vendégeiteket, és két esküvőt tartunk egyszerre! Mutassuk meg a világnak, hogy mindig erősek vagyunk és egységet alkotunk!”

Mi keámchá Jiszráel – ki olyan, mint a néped, Izrael!

zsido.com

 

  • Küldés emailben