Újabb sztár dacolt az ország bojkottját hirdető BDS mozgalommal. Sir Elton John 40 ezer rajongója előtt játszott csütörtök este a tel-avivi Járkon-parkban. A 69 éves világsztár negyedszerre koncertezett a zsidó államban, s ez alkalommal is remek kritikát kapott közel három órás előadása. Először 1979-ben, jom háácmáutkor, Izrael függetlenségi napján adott koncertet Jeruzsálemben, és a jegyekből befolyt bevétel egészét jótékony célokra ajánlotta fel. Ezt követően 1993-ban érkezett az országba, azonban a szállodában rárontó újságírók erőszakosságán felháborodva visszareoült Londonba, a koncertet pedig törölték. Az izraeli diplomácia mindent megtett, hogy meggyőzze a művészt a visszatérésről, aki végül két nappal később megtartotta koncertjét Tel-Avivban.

maxresdefault_live

Gázai belpolitika: Izraelt rakétázza az egyik terrorista, hogy Izrael csapást mérjen a másik terroristára

Szerda éjjel ismét rakétát lőttek ki Izrael felé a Gáza-övezetből. A lövedék nyílt területen ért földet, sérülés nem történt és a légvédelmi szirénákat sem aktiválták. Válaszképpen nem sokkal ezután az izraeli légierő gépei támadták a Hámász állásait. Később a Gázát uraló terrorszervezet egyik helyi riválisa, a szalafista Ádzsnát Bájit ál-Mákdisz csoport vállalta a felelősséget a támadásért. Céljuk az volt, hogy kikényszerítsék a Hámász elleni izraeli válaszcsapást, mert így kívánták megbüntetni az uralmon lévő terrorszervezetet a szalafista aktivisták bebörtönzéséért. Izrael már többször jelezte, hogy a hatalmat gyakorló Hámászt tekinti felelősnek minden, Gázából érkező támadásért.

Csak a lakosság negyede érzi biztonságban magát

Izrael mindeközben megkezdte egy országos háborús gyakorlat előkészítését. A nyári hónapokban rendszerint sűrűsödnek a Gáza és Libanon felől érkező támadások, ezért most időszerű ez a gyakorlat. A Nemzeti Katasztrófavédelmi Hatóság korábbi felmérése szerint egy északról és délről érkező támadás esetén nehézkessé válna az ország energia- és üzemanyag-ellátása. A gyakorlat során ellenőrzik, hogy az időközben megtett intézkedések orvosolták-e a problémákat.

„A polgári védelemnek különösen nagy készültségben kell állnia, mert mind a Hámász, mind a Hezbollah megértette, hogy igazán nagy kárt a polgári lakosság és az infrastruktúra elleni támadásokkal tudnak okozni. Fel kell készülnünk arra, hogy adott esetben több ezer embert kell az érintett északi és déli területekről evakuálnunk.” – mondta Becálel Treiber, a Nemzeti Katasztrófavédelmi Hatóság igazgatója.

A gyakorlattal egy időben felmérést készítettek az izraeliek biztonságérzetéről. Mindössze 25%-uk mondta, hogy teljesen biztonságban érzi magát – érdekes módon, a gázai rakéták árnyékában élők nagyobb arányban nyilatkozták ugyanezt -, 41%-uk pedig enyhe vagy jelentősebb aggodalomról beszélt. A megkérdezettek egyharmada egy rakétatámadás esetén is elmenne a munkahelyére, de csak 9%-uk küldené gyermekét iskolába. Az izraeliek 85%-a ismeri a polgárvédelem intézményeit, és 63%-uk vélte úgy, hogy pontosan tudja, mit kell tennie egy légiriadó esetén.

Az Izraeli Védelmi Erők (Cáhál) egy kapcsolattartó egység felállítását tervezi a szír határ közelében. A Golán-fennsík szír oldalán jelenleg egyik harcoló félnek sincs fennhatósága, ami megkönnyíti a lakossággal való kommunikációt. Az egység feladata az lesz, hogy a határ közelében élő civil lakossággal építsen ki kapcsolatot, ahogyan azt a nyolcvanas években a libanoni határnál is tette az ottani polgárháború idején. A szakasz elsődleges célja, hogy az eddig rendezetlen módon működtetett orvosi segítségnyújtást szervezett, hivatalos útra terelje.

Becálel Treiber
Becálel Treiber
Várható élettartam: Izrael az ötödik a világon

A Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (WHO) felmérése szerint Izrael az ötödik helyen áll a várható élettartam tekintetében a világon, Svájc, Izland, Ausztrália és Svédország mögött. A férfiak esetében ez 80.6, nők esetében 84.3 évet jelent. Magyarországon a férfiak 72.3 , a nők pedig 79.1 életévvel számolhatnak. Az elmúlt 15 évben öt évvel nőtt a világ lakosságának várható élettartama. Ehhez hasonló ugrás csak a hatvanas években volt megfigyelhető. A legnagyobb fejlődés Afrikában volt, ahol 9.4 évvel javult a várható élettartam, mely így már eléri a 60 évet.

70 éves szomszéd

Reuvén Rivlin izraeli államelnök arab nyelven köszöntötte a 70. születésnapját ünneplő Jordániát. A jordán nagykövetség által Tel-Avivban rendezett ünnepségen Rivlin a következőket mondta: „Gratulálok őfelsége Abdullah ibn ál-Huszeini királynak és Rániá királynénak, Wálid Obeidát nagykövetnek és az összes jordán állampolgárnak a Hasemita Királyság függetlenségének 70. évfordulóján. Kívánom, hogy Jordánia egyre csak fejlődjön! Testvéreim! Jordánia térségünk egy nagy és fontos állama. Legyen mindannyiuknak boldog éve!” Az arab bevezető után az elnök héberre váltott, és Jordánia szerepét méltatta a régió békéjének és stabilitásának megőrzésében.

Reuvén Rivlin államelnök Jordánia izraeli nagykövetével
Reuvén Rivlin államelnök Jordánia izraeli nagykövetével
Megszakítás