Csatlakozik az antiszemitizmus ellen küzdő polgármesterek nemzetközi csoportjához London nemrég megválasztott vezetője. A muszlim Sadiq Khan más polgármestereket is arra bíztat, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz.

A május ötödikén nagy többséggel megválasztott munkáspárti politikus erről a döntéséről tájékoztatta a Board of Deputies of British Jews-t, a nagy-britanniai zsidóság legjelentősebb érdekképviseleti szervezetét. Ez a szervezet és két másik korábban már felkérte a politikust, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez. Khan közölte: büszke arra, hogy a Mayors United Against Anti-Semitism tagja lehet, és arra bíztat más városvezetőket szerte az országban és Európában, hogy szintén csatlakozzanak. Azt kell üzenni, hogy az antiszemitizmus teljesen elfogadhatatlan és soha nem lehet indokolt – hangsúlyozta London első embere. Azt is hozzátette, hogy a probléma jelen van a brit fővárosban és emlékeztettet rá: muszlimként tudja, hogy mit jelent a diszkrimináció és az előítéletek – olvasható a jta.org összefoglalójában.

Az antiszemitizmus elleni polgármesteri mozgalmat az American Jewis Committee indította el tavaly júliusban. Az első európai aláíró Párizs főpolgármestere Anne Hidalgo volt, őt követte Frankfurt, Madrid, Milánó és Koppenhága vezetője. Jelenleg 30 európai ország 150 polgármestere részese a kezdeményezésnek, Amerikában pedig 50 szövetségi állam 300 polgármestere csatlakozott.

Sadiq Khan elítéli saját pártja egyes tagjainak antiszemita és Izrael-ellenes megnyilvánulásait. Maga a párt vezetője Jeremy Corbyn körül is komoly botrányok voltak már ezzel kapcsolatban. A legnagyobb brit zsidó szervezet vezetője Jonathan Arkush hangsúlyozta, hogy az antiszemitizmus az egyik legnagyobb kihívást jelentő probléma Londonban és egész Nagy-Britanniában. Reményét fejezte ki, hogy ez a hozzáállás határozza majd meg Khan egész polgármesterségét.

Kép: jta.org

Megszakítás