Egy üresen álló zsinagógát vásárolt meg az ausztriai Burgenland tartomány, hogy ott kulturális helyszínt alakítson ki.

A tartomány kormányzója Peter Doskozil a terveket ismertetve elmondta, hogy felújítás után a kobersdorfi zsinagógában lehetőség lesz kiállítások megtartására, koncertek, konferenciák lebonyolítására, illetve a tartomány zsidó örökségének bemutatására – írja a jewish-heritage-europe.eu. Az átalakítás több évig tart a műemlékvédelem felügyelete mellett. A sajtóbeszámolók szerint az osztrák zsidó közösség pozitívan fogadta a hírt.

A zsinagógát 1860-ban avatták fel, ez az egy maradt meg a térségben a nácik pusztítása után. A háború után a bécsi zsidó közösség tulajdonába került, de kihasználatlan maradt. 1994-ben egy civil szervezet vásárolta meg, amelyik szintén kulturális helyszínként akarta hasznosítani, de ez a projekt elakadt. A környéken a középkortól éltek zsidók, de különösen a XVII. századtól nőtt meg a közösség létszáma.

Kobersdorf egyike volt annak a hét zsidó településnek, amely az Esterházy-család birtokához tartozott és annak védelme alatt ált. Jelenleg a közeli Eisenstadtban (Kismarton) zsidó múzeum is működik, ahol zsinagóga is van. Az 1938-as Anschluss után a burgenlandi zsidókat deportálták elsőként.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu

Megszakítás