A közösség megítélése jelentősen javult az elmúlt években.

A zsidóság a legkedveltebb vallási csoport az Amerikai Egyesült Államokban – derült ki egy nemrég készített felmérés alapján. A Pew Research Center kutatói januárban 4 248 főt kértek arra, hogy az 1-től 100-ig terjedő skála alapján fejezzék ki a különböző felekezetek iránti szimpátiájukat. Az 1-es szám a legelutasítóbb, az 50-es a közömbös, a 100-as pedig a legpozitívabb érzelmeket jelentette.

A zsidóságot összességében 67-es szintre sorolták a megkérdezettek – ami pozitív változást jelent az első felméréshez képest, ugyanis 2014-ben még csak 63 pontot kapott a közösség. A zsidóságot a római katolikus felekezet követi 66 ponttal, a harmadik helyen pedig a protestánsok állnak 65 ponttal. Az evangéliumi keresztényeket idén is 61 pontra rangsorolták a válaszadók.

A buddhisták iránti szimpátia 53-ról 60-ra nőtt, és a hindukhoz fűződő érzelmek is pozitív irányba, 50-ről 58-ra változtak. A felmérés alapján a mormonokról kialakult kép romlott a társadalomban, a rangsorolás szerint ugyanis 54-ről 48-ra csökkent a nekik ítélt pontszám. A lista alján ismét az ateisták és muzulmánok szerepelnek, noha mindkét csoport megítélése javult a múltban. Az ateisták pontszáma 41-ről 50-re nőtt, a muzulmánoké pedig 40-ről 48-ra.

További érdekesség, hogy az eredmények alapján a válaszadók általában magasabb pontszámot adtak saját vallási közösségüknek, mint a kívülállók. E tekintetben a zsidók vezetnek, akik 91 pontot adtak maguknak, míg a muzulmánok például csak 51-et – ők három évvel ezelőtt mindössze 35 pontot adtak saját csoportjuknak.

Talán kevésbé meglepő tény, hogy az esetek többségében magasabb pontszámokat adtak azok a válaszadók, akik ismertek valakit a megadott vallási közösségből. Azok, akik rendelkeznek zsidó ismerőssel, átlagosan 72 pontot, míg azok akik nem, 58 pontot adtak a csoport számára – olvasható a Jerusalem Post honlapján.

zsido.com

Kép forrása: Jerusalem Post