ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

„Sifrá” és „Puá” a szülőnőknek

Útmutató az életben

Csontcsempész a tévében

A háromezredik

Megemlékezés Finnországban

„Sifrá” és „Puá” a szülőnőknek

Sifra és Pua neveit a Bibliából ismerjük. Ők voltak a szülőnők, akik az ókori Egyiptomban az üldözött zsidók gyerekeit segítették a világra jönni. Évekkel ezelőtt Izraelben lubavicsi chászidok kezdeményezésére, létrejött egy önkéntes segélyszervezet, ami Sifrá és Puá nevét viseli, és amely a zsidó hagyományok legnemesebbikét – a jótékonyságot – népszerűsíti a társadalom felé a szülő anyákhoz. Rendszerint olyan anyáknak nyújtanak – közvetlenül a szülés után – hathatós anyagi segítséget és önkéntes nörszöket, akiknek már van öt-hat kiskorú gyerekük otthon.

S mivel a jó példa ragadós, most Belgiumból kaptuk a jó hírt: ott is működik, az ortodox zsidóság körében, a Sifrá és Puá szervezet, amely – többek között – ízletes, komplett ebédeket küld a szülő anyák családjának, ahány családtag, annyi adag. Antwerpenben a Sifrá és Puá szervezetet a belzi haszidok női tagozata üzemelteti.

Útmutató az életben

Oberlander Baruch rabbi, a debreceni egyetem meghívására előadást tartott az Útmutató az életben sorozat keretében. Az előadás témája a nyolcadik parancsolat, a Ne lopj volt. Az egyetem diákjain kívül sok debreceni zsidó is eljött meghallgatni a vendégelőadót.

Csontcsempész a tévében

A múlt hétén megjelent az izraeli tévében egy Fima Lévi nevezetű torzonborz úriember, akit a riporter azon két breszlavi chászid egyikeként mutatott be, akik pár héttel ezelőtt még egy ukrán börtön vizsgálati foglyai voltak.

Ott azzal vádolták őket, hogy alagutat ástak reb Náchmán, a néhai breszlavi rebbe umani sírja mellet, hogy a rebbe csontjait kivegyék a sírból és Izraelbe csempésszék. A breszlavi reb Náchmán rebbe kb. 200 ével ezelőtt hunyt el, azóta nincs utódja, és hívei a világ minden tájáról, amikor csak tehetik, az ukrajnai Chárkov melletti Ummanba utaznak, hogy a rebbe sírjánál imádkozzanak. Állítólag maga reb Náchmán ígérte meg híveinek halála előtt, hogy segítségére lesz annak, aki sírjánál imádkozik…

Még a sztálinista időkben is utaztak chászidok Ummanba, hamis papírokkal, életük kockáztatásával. Az utóbbi években évente ezrek zarándokolnak oda, és nemrég megvették a sír fölött épült házat, melynek helyére egy millió dollár ráfordítással, impozáns, hat emeletes épületet terveznek építeni.

Izraelben azonban sokan azon a véleményen vannak, hogy a sírnak ott, Izraelben van a helye. Tavaly hivatalosan is az ukrán elnökhöz fordultak, adja ki a rebbe csontjait, de az ukránok udvarias fejcsóválással elutasítottak a kérést, hiszen nekik a sír idegenforgalmi attrakció…

Erre jött a két – marokkói származású – breszlavi mohikán és megásta az alagutat, hogy reb Náchmán csontjait kicsempéssze, és ezzel a híveket Cfáton és Jávniélben megörvendeztesse. Rövid vallatás után az ukránok elengedték és kiutasították őket.

A sír őrzését megerősítették és a világszerte működő négy breszlavi szellemi vezető (rebbe-pótló, mondják a hívek) ígéretét vették, hogy nem lesz hasonló csontlopási kísérlet.

A háromezredik

A jeruzsálemi Sááré Cedek Klinikán világra segítették az idei év háromezredik újszülöttét – aki mellesleg hármasikrek egyik „tagja”. Az újszülött a terhesség 30. hetében jött a világra abban az esztendőben, amely Jeruzsálem fővárossá válásának 3000. évfordulója: pont ennyi év telt ez azóta, hogy Dávid király e várost választotta Izrael fővárosának.

Megemlékezés Finnországban

Szakkijarviban (Orosz Karélia) megemlékeztek arról a hét zsidó katonáról, akik a II. világháború idején a finn hadseregben szolgáltak.

1939-ben mintegy kétezer zsidó élt Finnországban; közülük háromszázan harcoltak a finn hadseregben és huszonhárman estek el. Finnország két háborút vívott Oroszország ellen: az elsőt 1939-ben, a másodikat 1941-44-ben, mint Németország szövetségese.v

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 11. szám – 2014. július 21.

 

Megszakítás