A Siratófal rabbija nyílt levélben fordult az ENSZ kulturális szervezetéhez, amiben kikelt Ráhel sírja, valamint a Pátriárkák sírja muzulmán hellyé nyilvánítása ellen.

Samuel Rabinowitz szerint a döntés semmilyen történeti, régészeti vagy kulturális indokkal nem támasztható alá. A rabbi levelében kifejti: nem csak az bizonyítja a síremlékek és a zsidóság szoros, mély kapcsolatát, hogy még a legnehezebb időkben, nagy személyes kockázatot vállalva is zarándokok látogatták, hanem az is, hogy soha korábban nem volt ilyen követelés a területekkel kapcsolatban – írja a forward.com.

Ráhel sírja Betlehemben, a Pátriárkák sírja pedig Hebronban található, palesztin fennhatóság alatt. Ahogy arról már írtunk, az utolsó pillanatban került ki az UNESCO elé került javaslatból az a passzus, ami a Siratófalat is muszlim helynek ismerte volna el.

Rabinowitz rabbi szerint a másik két szent helyet érintő döntés a terület stabilitását, eddigi békéjét is érinti, különös most, amikor terrorhullám söpör végig az országon.

Kép: wikipedia

Megszakítás