A Zsidók és zsidóság Magyarországon 2017-ben című felmérés azt is elemezte, hogy a magyarországi zsidók milyen médiából tájékozódnak. A kutatásból kiderül, hogy a zsidó tematikájú internetes oldalak közül a zsido.com és a Szombat áll az élen, a nyomtatott lapok között pedig az Egység a harmadik.

A kutatás alapján a magyarországi zsidók túlnyomó többsége naponta (96%) vagy legalábbis hetente többször (2%) használja az internetet, és csak 2 százalék mondta azt, hogy soha nem internetezik. Az internetezők valamivel több mint a fele zsidó honlapokat is szokott látogatni. A 45 év fölöttiek több mint 60 százaléka látogatja ezeket az oldalakat, a 18–24 éveseknek viszont csak 42 százaléka.

Azok, akik tagjai valamilyen hitközségnek, vallási közösségnek vagy rendszeresen tevékenykednek valamilyen zsidó szervezetben vagy legalább hetente járnak zsinagógába (a kutatás szóhasználatában: affiliáltak) jóval gyakrabban látogatnak zsidó tematikájú honlapot (83%), mint akik nem(35%). A hagyományőrzés típusával is kimutatható az összefüggés: a tradícióőrzők és a visszatérők 77 százaléka, a tradíció nélküli családok tagjainak csak 30 százaléka látogatja ezeket az oldalakat – írják a kutatásból készült tanulmány.

A kutatók nyitott kérdéssel vizsgálták a zsidó honlapok látogatottságát, azaz a kérdezettek nem egy listáról választották ki, hogy milyen honlapokat olvasnak, hanem szabadon sorolták fel azokat. A felsorolás élén az EMIH és a hozzá kapcsolódó szervezetek oldalai (említési arány: 18%), valamint a Szombat portálja (18%) szerepel. A harmadik a Mazsihisz és az Új élet oldala (15%).

A Bálint Ház honlapját leginkább a 25–44 év közötti korosztály látogatja, az Izraeli Kulturális Intézetét a legfiatalabbak, a Mazsihisz és a Szombat oldalait a 45 év fölöttiek. Mindegyik honlapra igaz, hogy egyértelműen a zsidó intézményekhez jobban kötődők olvassák a leginkább.

A kérdezettek 36 százaléka tagja valamilyen online zsidó társadalmi hálózatnak. Ez az arány az affiliáltak körében jóval magasabb (49%). Kor szerinti bontásban a legfiatalabbak 52 százalékos aránya a legnagyobb. A hagyományőrzés típusa szerint pedig leginkább a visszatérők aktívak ezen a téren (47%).

Nyomtatott lapok

Az átfogó felmérésben résztvevők több mint 60 százaléka semmilyen nyomtatott zsidó újságot nem olvas, 22 százalékuk alkalmilag, 18 százalékuk viszont rendszeresen olvas legalább egy zsidó lapot. A rendszeres olvasók viszont átlagosan két lapot követnek. A legolvasottabb nyomtatott lap a Szombat, a legnagyobb rendszeres olvasótábora az Új Életnek van. A válaszadók 15 százaléka olvassa az Egységet alkalmanként vagy rendszeresen.

A kutatók megállapították, hogy az öt nyomtatott lapot (Szombat, Új Élet, Egység, Múlt és Jövő, Gut Sabesz) az idősebbek jóval gyakrabban veszik kézbe akár alkalmilag, akár rendszeresen. Az az összefüggés is megfigyelhető, hogy minél inkább jelen van a tradíció valakinek az életében, annál valószínűbb, hogy olvassa ezeket a lapokat – állapították meg a felmérés készítői.

zsido.com