A bélrendszerben élő mikrobák közül sok jót tesz az egészségnek, míg mások hozzájárulnak a gyulladásos bélbetegségek, vagy más rendellenességek kialakulásához. Eddig nem volt lehetséges a „rossz” baktériumokat úgy megcélozni, hogy a környező „jó” baktériumok ne pusztuljanak. Az antibiotikumok mindkettőt kiirtják, és hajlamosak a baktériumok rezisztenciáját is kiváltani.

Most egy, a Cell című szaklapban megjelent nemzetközi tanulmányban a kutatók azt állítják, hogy a bakteriofágoknak nevezett közönséges vírusok képesek kifejezetten a gyulladásos bélbetegségekhez kapcsolódó baktériumokat elpusztítani – írja az israel21c.org.

„Több ezer ilyen vírus létezik, nagy előnyük, hogy mindegyikük más-más baktériumtípus megtámadására specializálódott”

– magyarázta Eran Elinav professzor, az izraeli Weizmann Tudományos Intézet kutatója, a csapat vezetője.

Tudomásuk szerint ez az első „ezüstgolyó” módszer, amely a betegséget okozó bélmikrobák pontos elpusztítását ígéri anélkül, hogy károsítaná a környező bélflórát.

Összeállítottak egy öt bakteriofágból álló koktélt, amely akadályozza a baktériumokat az ellenállásban. Egerekben a készítmény jelentősen csökkentette a baktériumtörzsek által okozott bélgyulladást és szövetkárosodást, valamint a gyulladásos betegségből eredő halálozást. Időközben embereken is elkezdődtek az úgynevezett I. fázisú klinikai vizsgálatok, amik biztató eredményekkel szolgáltak.

Az a céljuk, hogy végül személyre szabott terápiákat fejlesszenek ki különböző rendellenességekre, amelyekben minden egyes betegnél azonosítják a betegséget okozó bélbaktériumtörzseket, és egy olyan víruskoktélt terveznek, amely csak ezeket pusztítja el – magyarázta Elinav professzor.

Fotó: Om Kamath on Unsplash