A hatalmas hüllő fajának legnagyobb, vadon élő képviselője Izraelben. A ritka egyiptomi tüskésfarkú gyíkot (latinul uromastyx aegyptia) napfürdőzés közben sikerült egy fotósnak megfigyelnie majdnem egy évvel azután, hogy utoljára látták e faj valamely egyedét.

Ezek az állatok az Árává-régió forróságában élnek, Izrael déli részén. Oren Korin, a Nyugat-Aravai Mezőgazdasági Szövetség vezetője elmondta, hogy a hatalmas hüllőt a Kidron-folyó melletti Hácevá mosávhoz [mezőgazdasági település] tartozó mezőn vette észre. Nem sokat gondolkozott, előkapta a fényképezőgépét, és lencsevégre kapta a ritka látványt. Legutóbb az izraeli Oded Perec lett híres az egyiptomi tüskésfarkú gyíkról készített fotóival: 2019-ben az árávái fényképés-fesztiválon mutatta be azt a felvételt, mely két, egymással verekedő, hím tüskésfarkú gyíkot ábrázol, saját természetes élőhelyén.

Az egyiptomi tüskésfarkú gyík családjának legnagyobb képviselői közé tartozik. Hosszúsága átlagosan 76 centiméter, és a hímek akár három kilót is nyomhatnak. Kizárólag szélsőségesen száraz környezetben aktív, mivel testhőmérsékletének el kell érnie a 42 fokot ahhoz, hogy kimerészkedjen az odújából. Éber óráiban leginkább  a napon sütkérezik, szükség esetén föld alatti odújában húzza meg magát. Többnyire hegyes-sziklás területeken él, ahol viszonylag könnyen találhat búvóhelyet és elérhető növényzetet.

Ez a nagy méretű hüllő a Közel-Keleten mindenfelé honos, ám az emberi jelenlét – mely hatalmas darabokat harap ki a tüskésfarkú gyík élőhelyeiből –, egyre nehezebbé teszi a napjait, és így az állomány is jelentős mértékben csökken. Emellett sok egyed esik az illegális kereskedelem, illetve a gépjármű-közlekedés áldozatául.

zsido.com

Forrás: ynet