A NASA Artemis-programjának célja, hogy 1972 után ismét embert juttassanak a Holdra. Az első küldetésen, ami augusztus 29-én indul, az Orion űrkapszula legénység nélkül fogja megkerülni a Holdat, a misszió 42 napig tart majd.

Ha minden jól megy 2025 végén, az Artemis-III viszi azokat az asztronautákat, akik már a Hold felszínére lépnek, egyikük egy nő lesz. Használni fogja az izraeli-amerikai StemRad startup cég által kifejlesztett, kifejezetten női űrhajósok számára gyártott sugárzás elleni védőmellényt is – írja a nocamels.com. A hamarosan kezdődő pilóta nélküli küldetés során „próbababákat” visznek fel, amelyek közül az egyik az AstroRad nevű mellényt viseli. A kísérlet során a kozmikus sugárterhelést és az eszköz nyújtotta védelmet vizsgálják.

A két bábut olyan anyagokból gyártották, amelyek egy nő csontjait és szerveit utánozza, a nevük pedig Helga és Zohar. Zohar viseli majd a védőmellényt, így a tudósok adatokat gyűjthetnek arról, hogy az űrhajósok mennyi sugárzásnak lehetnek kitéve az Orion belsejében egy holdi küldetés során, olyan körülmények között, amelyeket a Földön nem lehet rekonstruálni. A mellény a felsőtestet, a méhet és a vérképző szerveket védi. Az eddigi tapasztalatok alapján a nők jellemzően érzékenyebben reagálnak a nyílt űrben tapasztalható sugárzásra.