Egyedülálló kiállítás nyílt Rómában, amely a menóra történetével és jelentésével foglalkozik.

A tárlatot a Vatikáni Múzeum és a Római Zsidó Múzeum közösen rendezi és július végiéig tekinthető meg. A kiállításnak részben a Szent Péter téren található Carlo Magno ad teret, tehát a rendezők a kitüntetett helyszínválasztással is jelezni akarták a kiállítás fontosságát.  Az anyag másik része a zsidó múzeumban tekinthető meg, amely a romai Nagy Zsinagóga része a Tevere túlsó partján.

A kiállítás megnyitását nagyon alapos munka előzte meg, 3 és fél évig válogatták a tárgyakat – olvasható a jta.org cikkében. A teljes tárlat 130 tételt tartalmaz: festményeket, illusztrációkat és egyéb ábrázolásokat a menóráról a világ minden tájáról. A legrégebbi tárgy a Magdala kő, ami az I. századból származik és feltehetően a Második Templomot szimbolizálja. 2009-ben bukkantak rá egy izraeli ásatáson, az eddig ismert legrégebbi menóra ábrázolás található rajta.

A kiállítás a zsidók i.sz. 70-ben lerombolt templomának arany menórájának is a nyomába ered: a hagyomány szerint miután a rómaiak kifosztották a szentélyt a menóra Rómába került, legalább is erre lehet következtetni Titus császár diadalívének egyik faragványából. A menórának nyoma veszett, amikor a germán törzsek 455-ben kifosztották a várost.

Egyes legendák szerint a menórát most is a Vatikánban rejtegetik…

 

Kép: jta.org