A sivatagi város zsinagógájában több százezer sékelnyi kár keletkezett.

Példátlan pusztítás helyszíne a volt a jeruchámi Tiferet Jiszráel zsinagóga és a Beleváv Sálem jesiva. Jeruchám egy tízezer lakosú kisváros a Negev-sivagtag közepén, Beer-Sevától délre.

A vandálok tönkretették a tóraszekrényt, megszentségtelenítették a tóratekercseket, ellopták a tóradíszeket. Több tekercsre az épületen kívül, az út mellett találtak rá, sárosan-vizesen. A kárt több százezer sékelre becsülik.

A múlt hónapban egyszer már betörtek a zsinagógába és a jesivába is, akkor adománygyűjtő perselyeket zsákmányoltak és kárt okoztak a bútorokban és a könyvekben. Az intézmények feljelentést tettek a rendőrségen, de állításuk szerint nem történt intézkedés.

„Az egész várost megrázta az ügy. Aki csak hallott a tóratekercsek meggyalázásáról, nagyon megrendült. Mindenkit rendkívül mélyen érintett a pusztítás, világnézettől függetlenül. Még sohasem tapasztaltunk ilyesmit” – mondta Jeruchám rabbija, Jicchák Sálev.

„Mindannyian igyekszünk betartani a hatóságok egészségügyi előírásait, de elfogadhatatlan, hogy éppen a jelenlegi krízist kihasználva éri támadás a zsidó nép legszentebb kincseit – a tóratekercseket és a zsinagógákat. Fontos kihangsúlyozni, hogy egy tóratekercs, legyen bárhol és adományozza bárki, nem egy intézmény vagy egy személy tulajdona, hanem a zsidó nép minden egyes tagjáé. Aki kárt okoz egy tóratekercsben, az Izrael népében tesz kárt. Elfogadhatatlan, hogy éppen mi országunkban, a világ egyetlen zsidó államában történhessen meg egy ilyen rettenetes bűncselekmény. Elvárjuk a hatóságok gyors és hatékony fellépését. A közösség azzal mutathatja ki legjobban a tiltakozását, ha adakozik a tekercsek rendbehozatalára. A vandálok a szentségben okoztak kárt, anyagi vagy egyéb okból, a mi válaszunk pedig az, hogy növeljük a szentséget. Megmutatjuk, hogy a tóratekercsek megszentségtelenítésének ügye mindannyiunkat érinti.” – tette hozzá a rabbi.

Az esettel kapcsolatban megszólalt Ámicháj Élijáhu rabbi, az izraeli közösségi rabbik egyesületének elnöke is: „Felháborító, hogy a koronavírus miatt bevezetett zárlatot használják ki a bűnözők. A tóratekercsek a zsidó nép szívét jelképezik. Ami történt, az mindannyiunk ellen irányult. Azzal, hogy az utcára hajigálták a tóratekercseket, különösen mélyen meggyalázták a vallásunkat és a szimbólumainkat. Az okozott kár nemcsak anyagi, hanem lelki is. Követelem, hogy a rendőrség tegyen meg mindent a tettesek kézre kerítése érdekében. A kormányt pedig arra szólítom fel, hogy nyissa meg a zsinagógákat és engedélyezze a használatukat”.

A zsinagóga közössége nehezményezte, hogy egy magas rangú politikus sem ítélte el a történteket. „Ha egy mecsetet vagy egy templomot ért volna hasonló támadás, már a miniszterelnök és az államelnök is felszólalt volna” – fakadtak ki a zsinagóga hívei.

zsido.com

Forrás: Arutz7