Az eddig példa nélküli programot a zsidó állam és több arab ország között megkötött “Ábrahám Egyezmény” motiválta.

A Jeruzsálemtől délre, Efrátban működő Ohr Torah Stone jesivában megalapították a Zsidóság és Humanizmus Tanházát, melynek célja, hogy “a zsidó közösség rabbinikus és oktatási vezetőinek részvételével megújítsák a többi vallással, illetve az Izraelben élő nem zsidó közösségekkel való kapcsolatot” – mondta Kenneth Brander rabbi, az intézmény vezetője.

“A Cionba való visszatérésünk és Izrael Állam megalapítása után definiálnunk kell a többi vallás státuszát a zsidó jogban, továbbá tisztáznunk kell a közöttünk élő nem-zsidó kisebbségekkel kapcsolatos kötelezettségeinket. Célunk az, hogy diákjaink és közösségi vezetők számára olyan új megközelítési lehetőségeket nyújtsunk, melyek kifejezik azt a hitünket, hogy a hívő embereket sokkal több dolog köti össze, mint amit a politikai és diplomáciai megosztottság sugall” – hangsúlyozta Dr. Jáákov Nagel rabbi, a zsidó-muszlim párbeszéd egyik elkötelezettje.

Ezzel a lépéssel a jesiva tovább bővíti oktatási kínálatát, mely eddig sem csupán a rabbiképzésre összpontosított. A modern ortodox elveket valló intézményben eddig is oktattak női vallási vezetőket, tanárokat, valamint informális oktatással foglalkozó szakembereket. A program most a vallásközi párbeszéddel bővült.

“Az új program célja, hogy a hallgatóink széles körű ismereteket szerezzenek a többi monoteista vallásról, s ezáltal erősíteni tudják a különböző vallási közösségek közötti kapcsolatot. Ez áldást hoz mind Izraelre, mind az egész világra” – jelentette ki Karl Herman Blickle, a vallásközi párbeszédet népszerűsítő Stuttgarter Lehrhaus Alapítvány elnöke.

“A zsidó nép hatalmas eredményeket mutatott fel az elmúlt évtizedekben a nemzetépítés területén, ám ez felelősséggel is együtt jár. Fontos, hogy miként viselkedünk a kisebbségekkel és a többi vallás képviselőivel szemben. Eljött az ideje, hogy az izraeli vallásos társadalom ne csupán elviselje a tőle különböző emberek létét, hanem tanuljon is tőlük, s ezt a tudást megossza másokkal is” – tette hozzá.

A tanulási program során a résztvevők megvizsgálják annak a lehetőségét is, hogy a vallásközi tanulmányokat miként integrálhatnák más ortodox tanintézményekbe is.

“Amikor párbeszédet folytatunk egymással, különösen, amikor a fiataljaink beszélgetnek egymással, jelentősen megnő békés együttélés és a közös pontok megtalálásának esélye. Ez a felfogás fontos részét képezi a vallásos zsidó értékrendnek. Reményeink szerint ez a program hamar népszerűvé válik a zsidó iskolákban, szerte a világon”- mondta Nagel rabbi.

“Az Ábrahám Egyezmény aláírását követően jelentősen megnőtt az igény a vallásközi párbeszédre. Remek példa erre az Abu Dhabiban épülő “Ábahám Családjának Háza” nevű ökumenikus épületkomplexum, melyben zsinagóga, templom és mecset is helyet kap” – tette hozzá. Az épületegyüttes induló munkálatairól korábbi cikkünkben számoltunk be.

 

zsido.com

 

Forrás: JPost