Megpróbáljuk kibírni valahogy.

Vágó István egy korábbi Facebook-posztjában kijelentette, hogy nehezen viseli a kaftános-pajeszos-kalapos zsidók látványát. A Demokratikus Koalíció politikusa meg is magyarázta, hogy miért zaklatja fel annyira ez a jelenség:  „Ateistaként nem érdekel a zsidók és az I.ten (kiírva vagy kipontozva, nagy- vagy kisbetűvel, nekem édesmindegy) viszonya, nehezen viselem a kaftános-pajeszos-kalapos zsidók látványát, nem hatnak meg szertartásaik, és semmi közösséget nem érzek velük. És nem is akarok”.

Az ATV munkatársa felhívta az egykori műsorvezetőt, aki elismerte, hogy valóban ő írta a szöveget. Vágó a lapnak elmondta, hogy fenntartja a véleményét, amit azzal magyarázott, hogy mint ateista, nem híve a „túlhajtott vallásosságnak”. Mint azt kifejtette: a kaftános-pajeszos zsidók általában az Istennel való szövetségüket demonstrálják a ruházatukkal.

A DK-s politikus szerint nincs antiszemita felhangja a bejegyzésének. Ezt egyébként Köves Slomó sem állította, aki a Hír tévében tegnapelőtt idézte a fenti kijelentést. Vágó azt mondja, hogy ő ateista, nem hisz Istenben, ezért nem mondhat mást, mint azt, hogy aki ennyire látványosan hisz Istenben, azzal neki „nagyon sok dolga nincsen”, mert az élet alapvető kérdéseiről sem fognak tudni diskurálni. Már csak azért sem, mert  szombaton is szeret autózni, és szívesen fogyaszt disznóhúst is, „amit amazok nem néznek jó szemmel”.

Az „amazok” volnának azok a zsidók, akik betartják a kóser étkezés szabályait. És akik ilyen szörnyűségre vetemednek, azokkal ő már diskurálni sem tud. Erre csak annyit tudunk mondani, hogy nem lehet könnyű a 21. században azoknak, akik nem bírják tolerálni a más világnézethez tartozó emberek életformáját. Mi azért megnyugtatjuk őt: együtt tudunk élni a kecskeszakállas, szemüveges emberek látványával, még akkor is ha a túlhajtott ateizmus hívei.

Munkatársunktól