Film készült a holokauszt túlélőről, aki egy életen át kereste az őt megmentő katonát.

Steve Ross gyermekkorában megjárta a dachaui haláltábor poklát. A láger felszabadításakor egy amerikai katona vette rövid időre pártfogásába. Etette és vigasztalta a rettenetes állapotba került fiút. Ross a háború után Amerikában telepedett le. Történetét számtalanszor elmesélte, és eltökélt szándéka volt megtalálni a barátságos katonát. Mindössze egy kisméretű amerikai zászló maradt nála jótevőjétől, de soha sem adta fel a reményt, hogy újra találkozhatnak.

“Apámat teljes mértékben átformálta a katona kedvessége. Ez segített visszanyernie hitét az emberiségben. Ebből is azt láthatjuk, hogy a jelentéktelennek tűnő tetteinknek is nagy jelentősége lehet az életben. Nagyon is számít, hogy miként bánunk egymással.” – mondta a túlélő fia, Michael Ross, a bostoni városháza elnöke.

Steve Ross erőfeszítése, hogy meglelje hősét, most egy dokumentumfilmben jelenik meg, melyet Bostonban mutattak be a múlt héten. Az “Üvegbe vésve – Steve Ross öröksége” címet viselő alkotás feldolgozza Ross Dachauban töltött éveit, háborús árvaként szerzett élményeit Amerikában, és azt a sikeres küzdelmét, melynek eredményeképpen létrejött az üvegből készített New England Holokauszt Emlékmű Boston belvárosában. Láthatjuk azokat a megindító pillanatokat is, amikor a Ross család és a katona családja találkozik egymással egy veterán napi megemlékezésen 2012-ben.

Ross Dachauban

A vetítésen részt vett a 90 éves, és egy infarktus miatt már nehezen beszélő Ross, és a végül meglelt katona családtagjai is. A katona unokája, Brenda Sattler elmondta, hogy a két család között különleges kapocs jött létre. “Nagyon büszke vagyok rá, hogy a nagyapám volt az a bizonyos katona.” – mondta az unoka, aki az alaszkai Anchorage-ből repült a vetítésre.

“A legfontosabb üzenet, hogy legyünk kedvesek egymással. Sohasem tudhatjuk, hogy a másik ember min megy keresztül. Áldozz egy percet a másikra, segíts neki, és talán az egész életét megváltoztathatod.” – mondta Gwen Sattler-Allanson, a katona lánya, aki a californiai San Diegóból érkezett a film bemutatójára.

“Ez nem egy tipikus holokauszt film. Steve egy különleges ember. Újrakezdte az életét, és sokra vitte. A legtöbb túlélő nem akar beszélni a történtekről. Steve azonban éppen az ellenkezője ennek. Olyan, mint egy nyitott könyv.” – mondta a film rendezője, Roger Lyons.

Steve Ross a zászlóval

Ross Amerikába érkezése után belépett a hadseregbe, harcolt a koreai háborúban, majd szociális munkásként segítette a fiatalokat Boston egyik legrosszabb hírű negyedében.

Forrás: TOI