Első randevújára ment a vallásos fiatalember, de egy sürgősségi ellátás közbeszólt.

Az asdodi születésű Slomó Toledano az Ichud Hácálá önkéntes sürgősségi betegellátó szolgálat tagja. Vallásos fiatalemberként siduch, vagyis házasságközvetítés útján keresett magának feleséget, de korábbi próbálkozásai nem jártak sikerrel. Nemrégiben egy nagy cádik sírját is meglátogatta, és ott imádkozva kérte az Örökkévaló segítségét a társra találásban. Megfogadta, hogy ahogy megtalálja a jövendőbelijét, az azt követő egy hónapon belül több mint száz esethez megy majd ki.

Hanuka szombatján Slomó arra készült, hogy aznap este találkozik egy fiatal lánnyal, aki igen hozzá illőnek tűnt. Csakhogy amikor éppen indulófélben volt a találkozóra, jelzett a telefonja, és azonnal egy, a közelben lévő, nagyon sürgős esethez kellett sietnie: szívroham, mindössze két sarokra tőle. „Nem volt más választásom, oda kellett mennem és segítséget kellett nyújtanom” – emlékezett vissza.

A helyszínre érve egy idős férfit találtak a megadott helyen. A férfi nem lélegzett. Slomó és a helyszínre érkező másik önkéntes azonnal megkezdte az újraélesztést. Közben még egy mentőautó érkezett, és a csapatnak sikerült újraindítania a férfi szívverését, majd mentőbe tették, és kórházba szállították őt. „Ahogy megtörtént az újraélesztés, és a férfi már a mentőben volt, összeszedtem a felszerelésemet, és az órámra pillantottam. Megdöbbenve láttam, milyen kevés időm maradt a találkozóig. Izzadt és kócos voltam, de semmi esetre sem volt időm hazamenni és átöltözni, hacsak nem akartam nagyon elkésni. Így hát felpattantam az elektromos biciklimre, és igyekeztem a fiatal hölggyel megbeszélt találkozóra. Kapkodva szedtem a levegőt, amikor odamentem hozzá, és elmondtam, miért késtem és hol jártam.”

A lány egyébként maga is önkéntes mentőtanfolyamot végez, mert fontosnak tartja ezt a tudást későbbi tanítónői munkája szempontjából. „Nem mindenkit hoz lázba egy sürgősségi ellátással foglalkozó fiúval való randevú. Sokan attól félnek, hogy bármikor előfordulhat, hogy hirtelen felpattanok és faképnél hagyom őket. Elég kényes téma ez az első találkozás alkalmával.” A következő néhány nap során még többször találkoztak, és az ünnep végére – a háredi közösségekben egyáltalán nem szokatlan módon – Slomó megkérte a lány kezét, és ő igent mondott. Eljegyezték egymást, az esküvőt tavaszra tervezik.

Slomó, vállalásának megfelelően a hanuka óta eltelt heteket igen intenzív munkával töltötte. Három hét alatt több mint 150 sürgős esethez ment ki: „Magamra vállaltam, hogy ha eljegyeznek egy lányt, száz sürgős esethez megyek ki. Mióta azon a szombaton megmentettük az idős férfi életét, már nem is tudom számon tartani, de biztos, hogy több mint 150 esetnél voltam kint” – mondta a boldog vőlegény.

Az Ichud Hácálá, az a szervezet, ahol a fiatalember dolgozik, a legnagyobb független, non-profit alapon működő, teljes mértékben önkéntesek által üzemeltetett sürgősségi egészségügyi ellátást biztosító szervezet Izraelben, melynek önkéntesei ikonikus, különlegesen átalakított és felszerelt motorbiciklijeikkel az ország számos pontján tűnnek fel. Egyik legfontosabb céljuk a nagyon gyors reagálás. Gyakran a Hácálá önkéntesei az elsők, akik a katasztrófa helyszínére érkeznek, és megkezdik az ellátást, ameddig a jobban felszerelt mentőautó – ahogy a fenti esetben is történt –megérkezik, számtalan életet mentve meg így.

zsido.com

Forrás: Jpress