A román parlament az antiszemitizmus elleni törvényt fogadott el, bár egyesek szerint nem újabb jogi szabályozásra, hanem több cselekvésre lenne szükség.

A jogszabály tiltja olyan anyagok terjesztését, amelyeket a kormányzat antiszemitának minősít, valamint antiszemita szervezetek létrehozását. A büntetési tétel 3 hónaptól 10 évig terjed. Silviu Vexler parlamenti képviselő, a törvény kezdeményezője, aki zsidóságát is nyíltan vállalja, azt nyilatkozta: közvetlen és határozott intézkedéseket kell kikényszeríteni, ez a törvény célja.

A törvény egyik kritikusa szerint valójában Romániában eddig is megvoltak az antiszemitizmus elleni fellépés eszközei. Maximillian Marco Katz, egy antiszemita cselekményeket figyelő szervezet vezetője a jta.org kérdésére kifejtette: a román törvények büntetik az etnikai csoportok elleni felbujtást, diszkriminációt. Létezik még büntetés a holokauszt tagadásáért és úgy általában a népirtások megkérdőjelezéséért. Katz szerint azzal van a baj, hogy a törvényeket nem tartatják be, nem lépnek fel a jelenség ellen, ezt pedig nem oldja meg egy újabb törvény.

Az aktivista felidézte, hogy Kolozsvár egykori polgármestere Gheorghe Funar (aki nem mellesleg a magyarokkal szembeni engesztelhetetlen gyűlöletével szerzett hírnevet magának) nemrég azt mondta: „a románok a zsidók áldozatai” és ez volt valójában a „legnagyobb holokauszt az emberiség történetében”. Ennek ellenére a rendőrség nem látta szükségesnek, hogy intézkedjen a szélsőséges politikussal szemben, Katz szerint azért sem, mert nem ismerik a már meglévő törvényeket.

zsido.com

Kép: transilvaniareporter.ro

 

Megszakítás