A Columbia Egyetemen arról szavaztatják meg a hallgatókat, hogy az intézmény kapcsolatban maradhat-e (tarthat-e a részvényeiből, fogadhat-e el adományt, stb.) olyan cégekkel, amelyek „részt vesznek vagy profitálnak Izrael állam palesztinokkal szembeni cselekedetiből”.

Az akciót egy Columbia University Apartheid Divest (CUAD) nevű csoport hirdette meg, mert szerintük ezeket az adatokat elhallgatják előlük.

Az egyetemen működő BDS-mozgalmak nem először próbálkoznak hasonlóval, eddig kudarcot vallotak – nyilatkozta az egyetem Izraelt támogató diákcsoportjának elnöke a jpost.com-nak. Ofir Dayan szerint a CUAD akarja belekényszeríteni a diákokat egy ilyen állásfoglalásba, miközben az ismert hazug érveket hozzák fel (Izrael egy apartheid rendszert tart fent, stb.) és nyíltan uszítanak a zsidó hallgatók ellen. Dayan csoportja egy hírlevélben felhívást tett közzé, amiben mindenkit arra kérnek, hogy a zsidók elleni gyűlölet és a BDS-ellen szavazzon.

Pár óraval később az egyetemi lap – ahol a szavazásra buzdító felhívás is megjelent –  elnézést kért, mert a CUAD üzenete „egyértelműen nem helyénvaló és nem felelt meg a terjesztési szabályoknak”. Ígéretet tettek arra, hogy felülvizsgálják a belső eljárásrendjüket, hogy ilyen eset ne forduljon elő.

zsido.com

Kép: jpost.com