A Nagyszombat és Trencsén között félúton található szlovákiai Verbóban elkeserítő állapotban van a zsinagóga, azonban már elindultak az előkészületek az épület helyreállítására – tudósít a Jewish Heritage Europe.

Az 1883-ban épült mór stílusú zsinagógát a Grätzel és Kittler néven azonosított pozsonyi építészek tervezték – mondta el a zpiestan.sk-nak Lubomír Bosák helytörténész 2018-ban, amikor először felmerült az épület megmentése. A tulajdonjogi problémák miatt csaknem három évtizeden át senki nem nyúlt hozzá.

A zsinagóga épületét egy Dezider Hacko nevű üzletember vásárolta meg 1947-ben. Azt tervezte, hogy lebontja. A kommunista rezsim azonban 1948 februárjában államosította, ez megmentette az épületet, de ezután raktárként használták.

Az 1980-as évek végén a helyi tanács átvette, és kulturális célokra akarta használni a felújítás után. Két homlokzati rész készült el, aztán a rendszerváltás idején minden leállt. Az ingatlan egyik fele visszakerült azokhoz, akiké a II. világháború után volt. Az önkormányzat csak 2016-ban tudott megállapodást kötni arról, hogy megvásárolja ezt az ingatlanrészt, és megszerzi az épület teljes tulajdonjogát.

2021 végén új tetőt kapott az épület a kulturális minisztérium 90 ezer eurós (csaknem 36 millió forintos) hozzájárulásának köszönhetően, ami megvédi a belső teret a további károktól.

Fotó: Jewish Heritage Europe