Sir Hádzsádzs öt évvel ezelőtt vesztette éltét négy társával együtt, amikor egy arab terrorista gyülekező katonák közé hajtott járművével Jeruzsálemben – írja az Arutz7.

Az új település helyét a Tel-Avivból a Holt-tengerig vezető 1-es autópálya mellett, Kfár Ádumim és Micpe Jerichó között jelölték ki a Júdeai-sivatagban, egy nemzeti parkkal szemben.

Az új falu a Sir Cion (Cion dala) nevet viseli majd Sir Hádzsádzs után, illetve azért, mert Cionra, azaz Jeruzsálemre nyílik kilátás a helyszínről.

A kezdeményezés az új zsidó települések alapítását szervező Náchálá mozgalomtól ered. A névről a csoport aktivistái szavaztak, több mint hatszázan.

Amióta Sir merénylet áldozatává vált, szülei a Náchálá elkötelezett támogatói lettek és könnyek között fogadták a hírt a névválasztásról.

„Nagyon meghatódtunk, hogy a mozgalom tagjai a lányunk emlékét akarják megörökíteni az új település elnevezésével. A kormány felé is van egy üzenetünk: Isten ne adja, hogy kezet emeljenek az új településre, mely a lányunk nevét viseli! Mi mindannyian, az egész család itt leszünk, hogy megvédelmezzük! Az Európai Unió zászlóját látjuk az engedély nélkül emelt arab épületeken szerte a környéken. Mi Sir Cion zászlóját vonjuk itt fel és nem engedjük senkinek, hogy kárt okozzon ennek az új közösségnek”

– jelentette ki Sir édesanyja.

Jáir Rátbi, Sir Cion vezetőségének tagja, a következőt mondta:

„Az elmúlt húsz évben ez a föld arra várt, hogy ismét dalt (sir) halljon. Az újonnan alapított települések dalát. Ma kiérdemeltük, hogy Sir Cion, azaz Cion dala zengje be a környéket. Ez a település Ciont, tehát Jeruzsálemet fogja védelmezni keleti irányból. Hádzsádzs hadnagy szolgálata alatt Izrael földjét védte. Mi az ő neve alatt védelmezzük az Ádumim terület földjeit, melyek keletről veszik körbe örök fővárosunkat, Jeruzsálemet.”

A Náchálá mozgalom szóvivője, Litál Szlonim így fogalmazott:

„A nép azt követeli a kormánytól, hogy alapítson új településeket. Ez a vágy áthidalja a társadalmi különbségeket, hiszen a legkülönfélébb csoportokból származó emberek vesznek részt a küzdelmünkben. Mindenki számára világos, hogy mind biztonsági, mind történelmi szempontból kiemelt jelentősége van, hogy Izrael-szerte új települések jöjjenek létre. Számos parlamenti képviselő és közéleti személyiség – Izraelből és külföldről egyaránt – mellettünk áll.”

A gyerekprogramokkal színesített megnyitó ünnepségen megjelent Daniella Weiss, a Náchálá elnöke is, és a következőt mondta: „Mélyen megérintett, ahogy Méráv és Herzl Hádzsádzs, Sir szülei, képesek volt túllépni személyes fájdalmukon és elhatározták, hogy az ország építésével állítanak emléket lányuknak. Megtisztelnek bennünket azzal, hogy csatlakoznak hozzánk és a lányukról nevezhetjük el ezt a most születő, új települést”.

Fotó: Shir Tzion