A Tel-Avivi Egyetem kutatói feliratot fedeztek fel egy olyan agyagtöredéken, mely már 50 éve látható az Izrael Múzeum kiállításán.

Az osztrakont 1965-ben találták az ősi Arad romjai között, mely a Holt-tenger déli partjának közelében fekszik. A polgári időszámítás előtt 600 körül készülhetett, nem sokkal a babilóniai pusztítás előtti időben. A kutatók egy újfajta, többcsatornás képalkotási módszert használtak. A vizsgálatban egyaránt részt vettek régészek, matematikusok és fizikusok.

Arad katonai erőd volt Júda királyságának déli részén, és 20-30 katona védte. A legtöbb, helyszínen talált agyagtöredék a babilóniai ostrom előtti időszakból származik. Nebukádnecár (Nabukodonozor) a polgári időszámítás kezdete előtti 586-ban dúlta fel Júdeát, és hurcolta száműzetésbe a lakosok nagy részét. A töredékeken talált feliratok többségét egy bizonyos Eljásivnak, az erőd szállásmesterének címezték, és a bor, liszt és olajellátmányok sorsa felől rendelkeznek.

Az eddig ismert felirat egy áldással kezdődik, majd pénzügyi műveleteket tárgyal. “Bár a töredék egyik felét alaposan tanulmányozták már, a hátsó részét üresnek vélték. Amikor többcsatornás képalkotási módszert alkalmaztunk, meglepve vettük észre, hogy mégis van ott három sornyi felirat. Amikor ismét átvizsgáltuk a töredék első felét, találtunk még négy, korábban láthatatlan sort.” – mondták a kutatók.

 

Összesen 50 írásjegy alkotta 17 szót fedeztek fel az új módszerrel. A hátsó rész felirata folytatása az első részen olvasható szövegnek. Bort igényelnek benne, és biztosítékot arra nézve, hogy ha újabb igények merülnek fel, akkor azt teljesíteni fogják. Ezt követően egy ismeretlen személy számára átadandó tárgyról van szó, majd egy Geáljáhu nevű ember által szállított bormennyiségről.

“Az újonnan felfedezett szöveg adminisztratív jellegű, mint a korábban talált aradi feliratok többsége. A különlegessége abban rejlik, hogy minden egyes újabb írásjel, szó és mondat az első Szentély időszakának életéről ad újabb információt. Általánosságban véve az új felfedezés a többcsatornás képalkotás módszerének hasznosságát tanúsítja a régészeti leletek feldolgozásánál. Ijesztő belegondolni abba, hogy a korábban végzett ásatások során milyen sok, üresnek vélt agyagtöredéket dobtunk félre.” – mondta Sira Faigenbaum-Golovin alkalmazott matematikus, a kutatás egyik vezetője.

“Ez egy folyamatban lévő kutatás. Számos más, az első Szentély idejéből származó töredéket vizsgálunk, tehát még sok meglepetésre számíthatunk.”

Forrás: Jewish Press