A két ország többsége viszont elfogadja az amerikai részvételt a közel keleti konfliktus rendezésében.

Az Institute for Policy & Strategy (IPS) a két országban 464, illetve 471 fős mintán mért külpolitikai attitűdöket. A két ország megkérdezettjei alapvetően nem bíznak abban, hogy átrendeződnének az amerikai-arab viszonyok, legyen bárki is az Amerikai Egyesült Államok új elnöke. Nem véletlen, hogy a válaszadók relatív többsége számára tökéletesen mindegy, hogy Donald Trump vagy Hilary Clinton lesz-e a befutó, de aki tud választani, annak jelentős többsége utóbbira voksolna (a felmérés idején még versenyben volt Ted Cruz és Bernie Sanders is, mindketten népszerűbbek voltak Trumpnál, de Clintontól együttvéve is elmaradtak).

2016-06-20- 17-23-43

Az ISIS elleni harcban sem várják, hogy aktivizálódjon az új adminisztráció. A szaúdiak 58, az egyiptomiak 48%-a szerint az USA nem fog katonai egységeket küldeni a terrorszervezet által uralt területekre, ennek ellenkezőjére csak 18, illetve 32% számít.

A megkérdezettek többsége azonban elvárná, hogy az izraeli-arab konfliktus rendezésében aktívan kivegye a részét az új elnök. A szaúdiak 42%-a szerint regionális megegyezés nyélbeütésén kellene dolgozni, további 19% viszont úgy gondolja, hogy elegendő volna egy kétoldalú izraeli-palesztin megállapodás. Ugyanezek az értékek Egyiptomban 32, illetve 26%. Kisebbségben vannak tehát azok, akik szerint Amerikának nem kell beavatkoznia: Szaúd-Arábiában 39, Egyiptomban 42% vélekedik így.

2016-06-20- 17-24-37

Munkatársunktól (az Institute for Policy & Strategy (IPS) at the Interdisciplinary Center in Herzliya Arab World Survey című kutatása alapján)