Fülöp király kóser ebéddel fogadta palotájában Antwerpen és Brüsszel főrabbiját, valamint a Belgiumban élő zsidó közösség vezetőit.

Belgium királya, Fülöp, az ország története során először fogadta a zsidó közösség vezetőit a brüsszeli királyi palotában, áll a jpupdates híradásában. A keddi találkozón Antwerpen és Brüsszel főrabbiját, David Moshe Liebermant és Albert Guiguit is fogadta a belga király.

Szakértők történelminek nevezték a találkozót, mivel korábban még sosem kapott ilyen meghívást az ország zsidó közösségének képviselete. A királyi palotában tartott találkozón Guigui rabbi elmondta azt az áldást, amit nem zsidó királyok jelenlétében kell recitálni, majd megköszönték a találkozót és azt, hogy a király segít biztosítani a zsidó közösség biztonságát. Ugyanakkor segítségét kérték abban, hogy felléphessenek a szélsőséges iszlám propaganda ellen.

Fülöp király, aki 2013-ban követte a trónon apját, II. Albertet, látható érdeklődéssel viseltetik a belga zsidó élet iránt, nemrégiben Auschwtizba is ellátogatott, hogy jobban megértse a zsidók érzéseit. Tavaly novemberben pedig meglátogatta a Brüsszeli Zsidó Múzeumot, hogy kimutassa együttérzését az ott májusban meggyilkoltak családjainak. A mostani találkozón Fülöp király biztosította a delegáció tagjait, hogy ajtaja mindig nyitva áll a közösség előtt, és számíthatnak rá, hogy meghallgatja minden igényüket.

A találkozón a rabbik mellett részt vett Julien Klener és Philippe Markiewicz is, a Belga Központi Izraelita Egyesület leköszönő és új elnöke is, továbbá Raphael Werner és Eli Ringer a Zsidó Szerveztek Fórumának képviseletében, valamint Maurice Sosnowski a Belgiumban Működő Zsidó Szervezeteket Koordináló Bizottság leköszönő elnöke. Az eseményen a vendégek tiszteletére kóser ebédet szolgáltak fel. A zsidó felekezet azóta számít bevett vallásnak Belgiumban, mióta 1831-ben megalapították az országot.

SZS

Kép forrása: flickr.com