Példátlan biztonsági intézkedések közepette tárgyalt izraeli (valamint palesztin és szaúdi) partnereivel az amerikai elnök. Legfőbb üzenete mindenki felé az volt: fékezzük meg Irán nukleáris ambícióit!

Betlehemben, Mahmúd Abbász palesztin elnök társaságában ítélte el a borzalmas, 22 halálos áldozatot követelő manchesteri merényletet Donald Trump, aki az elkövetőket “gonosz veszteseknek” nevezte, és hangsúlyozta, hogy egyetlen társadalom sem tolerálhat ilyen vérontást. A nyilatkozat pikantériája, hogy Trump Abbász jelenlétében közölte: izraeli, és előtte szaúd-arábiai tárgyalásain a terrorizmus leküzdése volt a fő kérdés. (Izrael és Amerika régóta sérelmezi, hogy a zsidó állam elleni folyamatos merénylethullámokat a palesztin vezetés gyűlölet-propagandája is elősegíti.)

“A terroristákat és azokat a szélsőségeseket, akik támogatják őket, örökre ki kell űzni a társadalomból” – ismételte el Rijádban elmondott kulcsmondatait az amerikai elnök a Palesztin Hatóság vezetőjével folytatott megbeszélésein. Ott is és Betlehemben is sürgette az arab államokat, hogy közösítsék ki a szélsőséges iszlamista ideológiákat hirdetőket a társadalomból. Nem a különböző hitek vagy civilizációk harcolnak egymással, mondta az elnök, hanem a jó és a rossz, az élet védői és a barbár bűnözők. Trump mellett állva egyébként Abbász is határozottan elítélte a múlt éjszaka Manchesterben elkövetett “borzalmas terrorista merényletet” (amelyet azóta az Iszlám Állam vállalt magára – a szerk.).

Trump mindenesetre ennél élesebb üzenetet is megfogalmazott Abbász felé: bár személy szerint megdicsérte Abbászt annak terrorellenes lépései miatt, de azért beszédében bírálta, hogy a Palesztin Hatóság támogatja az izraeli börtönökben éhségsztrájkoló palesztin terroristákat, és hangsúlyozta, hogy “nem jöhet létre béke ott, ahol az erőszakot megtűrik, sőt, megjutalmazzák.” Trump ugyanakkor betlehemi vendéglátóinak is megígérte, hogy számíthatnak Amerika segítségére, ha egyszer újraindul az izraeli-palesztin békefolyamat.

Az amerikai elnök azután látogatott el Jeruzsálemből a palesztin szomszédságba, hogy két szempontból is történelmi látogatást tett a zsidó államban: egyrészt kiderült, hogy a Fehér Ház immár hivatalosan is Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának (ennek kimondását eddig egyik adminisztráció sem vállalta nyilvánosan), másrészt, akár ennek illusztrálásaként is, Trump személyében először látogatott el hivatalban lévő amerikai elnök a Siratófalhoz. A szimbolikus lépésre izraeli politikusok nem kísérték el, de az üzenet egyértelmű: Washington – az ENSZ-szel, az UNESCO-val és a világ országainak többségével szemben – nem “megszállt területként” tekint a zsidóság szempontjából kulcsfontosságú kelet-jeruzsálemi területekre.

Repülőtéri üdvözlő beszédében Netanjahu miniszterelnök is történelmi látogatásról beszélt: mint mondta, amerikai elnök először veszi első külföldi útjának célállomásai közé Izraelt. Az izraeli kormányfő hangsúlyozta országa terrorizmus elleni küzdelmének fontosságát, beszélt országa béketörekvéseiről, a vallásszabadságról, arról, hogy a keresztények szabadon gyakorolhatják a vallásukat Izraelben.

Trump először Reuven Rivlin elnökkel folytatott megbeszélést az elnöki rezidencián, akinek elmondta: szaúdi tárgyalásain (ahol 55 muszlim többségű állam vezetőjét szólította fel a terror elleni harcra) bíztatást kapott arra, hogy van esélye az izraeli-palesztin tárgyalások felújításának. Mint mondta, az Egyesült Államok “soha, soha” nem fogja hagyni, hogy Irán atomfegyverekhez jusson, és ismét felszólította az iráni vezetést, hogy azonnal hagyja abba terrorista szervezetek támogatását, és oszlassa is fel a síita terrorszervezeteket. (Az irániak elsősorban a libanoni Hezbollah-t és a Gázát uraló palesztin Hamászt segítik pénzzel és logisztikával, a Hamász egyébként fel is volt háborodva, amiért Trump terrorszervezetnek nevezte.)

“Az Egyesült Államok és Izrael közösen jelentheti ki: Iránnak soha nem szabad megengedni, hogy nukleáris fegyvereket birtokoljon” – közölte az amerikai elnök, hangsúlyozva, hogy “a fiatal izraeli és palesztin gyerekek megérdemlik, hogy biztonságban, erőszak nélkül nőjenek fel.” Az elnöki vizit után látogatott el Trump a falhoz, de előtte még újságírókkal találkozott, akiknek röviden beszélt a kínos adatszivárogtatási ügyről is.

Trump állította: soha nem beszélt az orosz külügyminiszternek izraeli titkosszolgálati információkról, Izraelt meg sem említette a beszélgetés folyamán. (A The Times of Israel azonban emlékeztet arra: azzal senki sem vádolta Trumpot, hogy meg is nevezte volna az Iszlám Állammal kapcsolatos bizalmas nemzetbiztonsági információ forrását.) Netanjahu ehhez csak annyit fűzött hozzá: “kiváló a hírszerzési együttműködésünk.”

Betlehemből Jeruzsálembe visszatérve az amerikai elnök Netanjahu és családjaik társaságában ellátogatott a Jad Vásem holokauszt-emlékhelyre. Az izraeli miniszterelnök itt is a terrorizmus elleni harc fontosságáról beszélt, és hangsúlyozta: Izraelnek mindig késznek kell állnia arra, hogy megvédje magát, majd megköszönte Donald Trumpnak, hogy elkötelezett a zsidó állam biztonsága mellett.

Trump Izraelből Olaszországba, illetve a Vatikánba utazik majd tovább, hogy találkozzon Ferenc pápával.

Zsido.com, MTI

Kép: Az amerikai elnök az izraeli kormányfőnél (fotó: The Times of Israel)