Múlt csütörtökön három ősi tóratekercset loptak el egy teheráni zsinagógából. Az Ezra Abrisami zsinagógából eltulajdonított tekercseket több száz évvel ezelőtt írták, sőt, egyes vélemények szerint koruk elérheti az ezer évet is.

A zsinagóga az iráni főváros zsidó közösségi központjában áll, ahol női és férfi mikve, kóser étterem, a gyapjú és a len keverését tiltó sáátnéz szabályt ellenőrző laboratórium, zsidó iskola és jesiva is működik. A zsinagógában élénk vallási élet folyik, naponta többször összegyűlik a minjen, szombatonként pedig 250 ember vesz részt az imákon.

A központnak helyet adó utcának a hatóságok a Palesztina nevet adták.

A viszonylagos szabadságot élvező, de állandó megfigyelés alatt élő, 15-25 000 fős, többségében vallásos iráni zsidó közösség három nagyvárosban: Teheránban, Iszfahánban és Sirázban él. A rendőrségi vizsgálat még nem derítette ki, hogy köztörvényes bűncselekmény vagy antiszemita incidens történt-e. Mivel felmerült, hogy műkincskereskedők is érintettek lehetnek az ügyben, az iráni határőrséget is bevonták a nyomozásba.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

 

Megszakítás