Az Ájelet hásáchár elnevezésű nonprofit szervezet a kibucok és mosávok (mezőgazdasági települések) lakóit készíti fel a helyes sófárfújásra.

Az ősi hangszer megszólaltatásának művészetét egy részletes oktatófilmből sajátíthatják el azok is, akik azelőtt még soha nem fogtak sófárt a kezükbe. A videót Slomó Ráánán rabbi készítette, az Ájelet hásáchár alapítója. A film világszerte nagy érdeklődést váltott ki. Alkotója, Ráánán rabbi a következőket mesélte:

„Az ötlet, mint mindig, a terepen született. Évek óta nyújtunk segítséget mosávoknak és kibucoknak minjenek szervezésében, és önkéntes előimádkozókat küldünk olyan helyszínekre, ahol még jom kipurkor sincs minjen.” A rabbi elmondta, hogy mielőtt szervezete megkezdte munkáját, az emberek a saját intuícióik szerint, ám nem a hagyományok szerint próbálták megtartani a sófárfújás parancsolatát. Volt, aki az ünnepen egyébként tiltott módon autóval utazott egyik kibucból a másikba, hogy megszólaltassa az érdeklődők számára a kosszarvból készült kürtöt, más pedig trombitát használt a tradicionális sófár helyett. „Mindezekre a helyekre hozzáértő és tapasztalt sófárfújót [héberül báál tokéá] küldünk, aki megfelelő módon szólaltatja meg a sófárt.”

Ez az év azonban mindannyiunkat különleges, soha nem látott kihívások elé állítja. Az Izraelben még az ünnep beállta előtt életbe lépő, szigorú korlátozások és lezárások, a járványveszély, a gyülekezésre vonatkozó korlátozások és a sófárfújással kapcsolatos ajánlások mind megnehezítik az ünnep megtartását. „Ebben az évben a szokatlan helyzetnek köszönhetően sok helyre lehetetlen önkénteseket küldeni kívülről… ezért előre felkészültünk, hogy a kibucok és mosávok lakóit tanítsuk meg arra, hogyan fújhatják meg a helyiek számára a sófárt.” – folytatta a rabbi. – „Emellett az ország több pontján tartottunk felkészítést kibuctagok számára, hogy hallgatókból előimádkozóvá léphessenek elő.” Az érdeklődők így megtanulhatták, hogyan vezethetnek egy imát megfelelő módon és hogyan olvashatnak a Tórából a hagyományok követésével. Sokan életükben először tapasztalhatták ezt meg.

„El kell ismernem, hogy hihetetlenül különleges élményt jelentett, ahogy láttam ezeket  a csodálatos embereket tanulni és komolyan gyakorolni. Céljuk az, hogy a megfelelő módon tarthassák meg az imádkozásokat a közösségeikben, még ebben az évben is.” További jó hírt jelentett a rabbi számára, hogy több olyan kibuc is van, ahol az évek óta tartó aktív tevékenykedésüket követően idén először a kibuc saját, újonnan felavatott zsinagógájában folyhatnak majd az ünnepi istentiszteletek. E helyiségek közé tartozik például az ország központi részén fekvő Givát háslosá, az északi Hánáton és Micpe Áviv, valamint a déli részen található Bét Kámá.

„Évek óta mi magunk megyünk a kibucokba, hogy velük legyünk az imádkozás során és megszólaltassuk számukra a sófárt. Ebben az évben a szívükben leszünk jelen, és az általuk megfújt sófárok hangja messzire elhangzik majd. Imádkozom, hogy Izrael egész népe számára jó év kezdődjön.”

Az angol nyelvű oktatóvideót ezen a linken tekinthetik meg: https://youtu.be/E3nO_xO-HFo

zsido.com

Forrás: Arutz7