A rendőrség eltávolította a felvonulás útvonala mentén tiltakozó, köveket és üvegeket dobáló baloldali ellentüntetőket.

Neonáci felvonulók demonstráltak szombaton Berlin központjában. Az ellentüntetőktől rohamrendőrök védték meg őket.

Thilo Cablitz, a rendőrség szóvivője elmondta, hogy el kellett távolítaniuk néhány baloldali demonstrálót, akik a szombati menet egész útvonala mentén ülő tüntetést rendeztek. Hozzátette, hogy köveket és palackokat is dobáltak a szélsőjobboldali felvonulókra, de a sérültek számát nem tudta megmondani.

A szélsőjobboldali tüntetők, akik között egy Hitler-hasonmás is felbukkant, Rudolf Hess, a második legmagasabb rangú náci vezető halálának 31. évfordulója alkalmából fehér inget viseltek, és a kezükben tartott táblákon olyan szlogenek szerepeltek, mint például „Semmit nem bántam meg”. Hess, akit a holokausztban betöltött szerepéért a nürnbergi perben életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek, 1987. augusztus 17-én halt meg egy berlini börtönben.

A német rendőrség augusztus elején közzétett jelentése szerint ez év első felében összesen 401 antiszemita bűncselekményről érkezett bejelentés az ország egész területéről, ami a 2017-es év első hat hónapjának 362 gyűlölet-bűncselekményéhez képest több mint 10%-os emelkedést jelent. Az adatok azt is megmutatják, hogy az antiszemita bűncselekmények túlnyomó többségét (349) neonácik, vagy más, szélsőjobboldali szélsőségesek követték el. A rendőrségi jelentés szerint az idei bejelentések közül összesen hat volt vallási indíttatású, és ezek között szerepelnek az Izrael elleni gyűlölettől vezérelt bűncselekmények is. A zsidó közösségek vezetői azonban megkérdőjelezik ezt az állítást, és azt mondják, hogy sokkal több támadást követtek el muszlimok, mint amennyit a rendőrség számon tart.

Ezen adatokhoz hozzátartozik, hogy néhány héttel ezelőtt jelent meg a német Belügyminisztérium jelentése, mely a veszélyesnek tartott muszlimok és a neonácik számának drámai emelkedéséről számolt be. Horst Seehofer német belügyminiszter egy, még júliusban tartott konferencián elmondta, hogy soha nem látott mértékben megnőtt azoknak, a német társadalomra nézve veszélyesnek tekinthető iszlamistáknak a száma, akik a legnagyobb eséllyel követnek el civilek elleni merényletet. „Ma 774 veszélyes iszlamista van Németországban, több mint valaha… Megfeszítetten kell dolgoznunk azon, hogy ezek az emberek visszatérjenek azokba az országokba, ahonnan érkeztek.”

Rajtuk kívül a Németországban élő neonácik száma is ugrásszerűen megnőtt a korábbi évekhez képest. A Belügyminisztérium adatai szerint ma Németországban hatezer olyan ember él, aki nyíltan neonácinak tartja magát, és ezzel egyidejűleg a radikális baloldaliak száma is négy százalékkal nőtt, elérve ezzel a 29 500 főt.

A jelentés szerint a radikális muszlim szalafizmus híveinek száma Németországban 10 800, míg a veszélyesnek tartott jobboldali szélsőségesek 24 ezren vannak.

zsido.com

Forrás: TOI, Arutz7

Megszakítás