Az általa kiadott menlevél igazolta a menyasszony származását.

Jáél már Izraelben született, szülei a nyolcvanas években Magyarországról érkeztek Izraelbe. Amikor néhány hónappal ezelőtt, huszonöt éves korában, a Rabbinátusnál fel akart iratkozni, hogy férjhez menjen, különös választ kapott: a zsidósága nem biztos. A csatolt dokumentumokkal valami nem stimmelt. Mindez az esküvő előtt alig egy hónappal történt.

Jáél a “SORASIM” (gyökerek) szervezethez fordult, mely ilyen esetekben, teljesen ingyen, a házasulandók segítségére siet. A szervezet tanácsára, Jáél Magyarországon élő nagyanyja eljuttatott Izraelbe két különleges családi dokumentumot: eredeti, Raoul Wallenberg által aláírt svéd menleveleket, melyet Jáél anyai nagyanyja, illetve az ő édesanyja kapott. Ezek a német és magyar nyelvű iratok azt igazolták, hogy a tulajdonosuk a svéd királyság védelmét élvezik. 1944-ben Raoul Wallenberg sok ezer zsidó életét mentette meg ilyen dokumentumokkal.

A Jád Vásém intézet szakvéleményében megerősítette, hogy az iratok eredetiek és valóban Raoul Wallenberg aláírása szerepel rajtuk. A Jád Vásémben ezenfelül egy érdekes, eddig ismeretlen irat is előkerült. Ez az 1941-es budapesti népszámlálás egy oldala, melyben Jáél nagyanyja is szerepelt, mint akinek a vallása és nemzetisége is zsidó.

Az iratokat rabbi Simon Har-Salom a SORASIM szervezet vezetője benyújtotta a petach tikvai rabbinikus bíróságnak, ahol, néhány nappal az esküvő előtt, Jigál Lehrer rabbi megállapította, hogy Jáél zsidó, a kapott papírok autentikusak, így nincs semmi akadálya a zsidó halacha szerinti házasságnak. Az esküvőt számos rokon és ismerős részvételével tartották meg, MAZELTOV!

Dan Diamant

Forrás: ynet