Egy 70 évre titkosított dokumentum szerint a szövetséges nagyhatalmak az eddig hittnél 2,5 évvel korábban tudtak a holokausztban meggyilkolt áldozatokról, mégis keveset tettek a népirtás megakadályozásáért.

Az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Szovjetunió vezetői már 1942. decemberében tisztában voltak azzal, hogy a nácik a haláltáboraikban közel 2 millió zsidót gyilkoltak meg és további 5 millió kivégzésére készültek – derült ki egy nemrég felfedezett ENSZ-jelentésből. A 70 évre titkosított, korábban sosem látott dokumentum tartalmáról Dan Plesch, a SOAS University of London kutatója beszélt az Independetnek.

„A nagyhatalmak két és fél évvel az eddig feltételezetteknél korábban már beszéltek a zsidók elleni tömeggyilkosságról” – hangsúlyozta Plesch, aki a Human Rights After Hitler című könyvében részletesen foglalkozik a témával. 1942. decemberében az amerikai és brit vezetés közös nyilatkozatot fogalmaztak meg a zsidó népirtás elítéléséről; valamint Anthony Eden, az Egyesült Királyság külügyminisztere 1942-ben a brit parlament előtt már arról beszélt, hogy a német hatóságok „épp megvalósítják Hitler gyakran ismételt szándékát a zsidó nép elpusztítására”.

A kutató szerint a Szövetséges hatalmak a koncentrációs táborokból megszökött foglyokon és a nácik által megszállt országok ellenállócsoportjain keresztül értesültek a szörnyűségekről. Adolf Hitlerrel szemben pedig már 1944-ben megfogalmazták a háborús bűnök elkövetésének vádját. Ugyanakkor a bizonyítékok ellenére nagyon keveset tettek a népirtás mielőbbi megállítása érdekében.

Plesch szerint Herbert Pell, akit Franklin D. Roosevelt amerikai elnök küldött az ENSZ Háborús Bűnöket Vizsgáló Bizottságba (UNWCC), komoly ellenállásba ütközött a külügyminisztérium antiszemita tagjai miatt. Pell akkor arról beszélt, hogy az amerikai külképviselet tagjai attól tartottak, hogy a Németországgal fenntartott gazdasági kapcsolatok a háború után súlyosan megromolhatnak, ha azonnali vizsgálatokat kezdeményeznek az országgal szemben.

„Az amerikai és brit politikusok többek között azért is dönthettek úgy, hogy késleltetik a nácikkal szembeni eljárásokat, mert megértették, hogy akkor valamelyikőjüknek majd újra kell építenie Németországot és szembeszállni a kommunizmussal – ez pedig abban az időben nagyobb veszélynek tűnt” – magyarázta Plesch.

Az eddig titkosítás alatt álló dokumentumot évtizedeken át elzárták a nyilvánosság elől. Plesch elmondása szerint annak a kutatónak, aki hozzá akart férni az UNWCC felfedett archívumához, a nemzeti kormányának engedélye mellett az ENSZ főtitkár beleegyezésére is szüksége volt. A dokumentumokat végül Samantra Powers, egykori amerikai ENSZ-nagykövet tevékenységének eredményeként bocsátották a nyilvánosság elé.

A jeruzsálemi Jad Vashem Múzeum honlapján közzé tett anyagok szerint: „a zsidók tömeggyilkosságáról szóló információk a szabad világba nemsokkal azután értek el, hogy az kezdetét vette 1941. júniusában a Szovjetunió területén, és az erről szóló jelentések csak gyarapodtak az idő múlásával”. Ennek ellenére azonban „kérdéses, hogy a Szövetségesek és a semleges vezetők mennyire fogták fel a rendelkezésükre álló információk fontosságát” – olvasható a múzeum írásában.

zsido.com

Kép forrása: Independent