Egy náci tiszt által írt napló vezethet egy több milliárd dollár értékű, harminc tonna aranyat rejtő kincs feltárásához. Az aranyat a német csapatok rabolták össze a második világháború idején, és a feljegyzés szerint egy alsó-sziléziai palota alatt rejtették el Lengyelországban.

A 75 évvel ezelőtt írt naplóban egy Michaelis álnevet használó SS-tiszt leírta, hogy a náci vezetés hogyan próbálta biztos helyre juttatni a Kelet-Európában összeharácsolt nemesfémeket, művészeti alkotásokat, egyházi kincseket és egyéb értéktárgyakat. A napló tizenegy helyszínt sorol fel, ahová a kincseket elrejtették, mielőtt a Vörös Hadsereg kiszorította volna a németeket és szövetségeseiket erről a területről 1945-ben.

Az egyik ilyen helyszín a Délnyugat-Lengyelországban fekvő, XVI. században épült Hochberg-palota, pontosabban annak egyik, 60 méter mélyre ásott kútja. Az állítólag a kút fenekén fekvő arany értéke több milliárd dollár lehet. A napló szerint az itt elrejtett kincs a megszállt Boroszlóban működő Reichsbank aranykészlete volt.

A második világháború befejezése óta a titkos naplót egy kevéssé ismert német közösség őrizte, melynek tagjai közül sokan egykori náci tisztek leszármazottjai. 2019-ben azonban a naplót átadták a Sziléziai Híd nevű lengyel alapítványnak, egyfajta bocsánatkérésképpen a háborúban történtekért.

Roman Furmaniak, az alapítvány vezetője elmondta, hogy a naplóhoz egy térkép is tartozik, melyen feltüntették a kút pontos helyét. Egyéb dokumentumokból az derül ki, hogy a németek megölték a kincsek elrejtésének szemtanúit, a holttesteket elásták, majd berobbantották a kút nyílását.

Lengyelország kultúráért és nemzeti örökségért felelős minisztériumának szóvivője elmondta, hogy egyelőre még nem tudják megerősíteni a napló hitelességét.

A rejtélyre azonban hamarosan fény derülhet, mert az erősen leromlott állapotú Hochberg-palota tulajdonosa bejelentette, hogy nagyszabású felújítási munkába kezdtek, és ennek keretén belül megpróbálják fellelni a kincseket rejthető, betemetett kutat.

zsido.com

Forrás: 9news