Az eszköz felfogja és megszűri az esővizet, hogy az alkalmassá váljon ivásra, főzésre és fürdésre is a csatornahálózaton kívül eső településeken is.

Sokszor a legcsapadékosabb területeken nélkülözik az emberek a leginkább a tiszta ivóvizet. Mumbaiban például, ahol az év felében bőségesen hullik a sokszor monszunszerű eső, az emberek sorban állnak a használható vízért, vagy hatalmas összegeket fizetnek a palackozott vízért. Természeti katasztrófák nyomán is gyakran alakul ki ilyen helyzet. Éjál Jászki, a Hilico társalapítója és vezérigazgatója ez utóbbi tapasztalástól vezérelve alapította meg cégét, hogy olcsó és egyszerű esőgyűjtő szerkezetet alkossanak az infrastruktúrán kívül eső települések lakói számára.

Jászki korábban fotósként járta a világot. Fő témája a fenntarthatóság volt. 2016-ban épp Ecuadorban fényképezett, amikor 7.8 erősségű rengés rázta meg a térséget. A férfi, aki az izraeli hadseregnél töltött szolgálata során némi gyakorlatot szerzett a katasztrófaelhárítás terén, azonnal jelentkezett, hogy segítsen a mentésben. Hamarosan már más minőségben járta a világot: az IsraAID és hasonló szervezetek önkéntes egységparancsnoka lett. Bevetések során felfigyelt arra, hogy a tiszta víz problematikája mindig és mindenhol felmerül. A szóban forgó eszköz gondolata is ennek kapcsán született meg a fejében egy gyerekkori barátja, Mose Belilty közreműködésével. Az utóbbi férfi éppen mechanikai mérnök képesítést szerzett a tel-avivi Afeka Egyetemen.

A kifejlesztett esőgyűjtő eszköz nagyjából egy kilót nyom, mindössze 100 dollárba kerül, és egy kis család vízigényének mintegy 90 százalékát kielégítő vízmennyiséget képes összegyűjteni. Egy milliméternyi esővízből egy teljes liternyi víz lesz, mutatott rá Jászki.

A szerkezet úgy néz ki, mint egy papírsárkány. Anyaga könnyű nejlon, ami tapintásra újságpapír vékonyságú, ám igen erős. Az eszköz kiterjedése egy négyzetméter, és bármilyen, függőlegesen álló tárgyhoz, például oszlophoz, vagy fához kevesebb mint három perc leforgása alatt egyszerűen, egy kampó segítségével rögzíthető. Az eszközbe behulló víz egy szűrőn keresztül egy tízliteres tartályba folyik. A csatlakoztatható tartályokat innovatív, saját fejlesztésű kapcsolással kötik egymáshoz, így az éjszakai eső akár tíz tartályt is megtölthet anélkül, hogy bárkinek közbe kellene avatkoznia, vagy cserélnie kéne a gyűjtőtasakot. Az eszközt automatikus duguláselhárító rendszerrel is felszerelték.

Jászki és Belilty az általuk „biomimikri”-nek nevezett folyamatot alkalmazták a tervezés során. „Nagy nevet adtunk egy egyszerű dolognak. Annyit tesz ugyanis: a természet utánzása.” A technikát gyakran alkalmazzák, a repülőgépek tervezésénél például a madarak röptét utánozzák. A Hilico megtervezéséhez a páros a dél-amerikai esőerdőkbe vette be magát. „Felfedeztük, hogy az eldugott közösségek egy meghatározott növény hatalmas leveleit használják az esővíz felfogására.” E levelek utánozása vezetett a 2018-ban bemutatott és azóta már számos rangos nemzetközi díjat és támogatást elnyert eszköz elkészüléséhez. A Hilico alapítói Mumbaiban tesztelték az eszközt hónapokon át: „Fantasztikus siker! Sokkal jobban teljesített, mint ahogyan vártuk. Megdöbbentőek voltak az emberek reakciói.” Az eiláti Eilot Megújuló Energia Kezdeményezés nevű vállalattal karöltve egy távoli kenyai faluba juttatják el az esőgyűjtőt, és jelenleg további partnereket keresnek, hogy még inkább elérhetővé váljon ez az egyszerű berendezés a fejlődő világban. A tervek szerint az Amazonon is árusítják majd a terméket lakókocsival utazók, vagy kirándulók számára. Az így befolyó összeget arra használják majd fel, hogy szegényebb nemzetekhez olcsóbban tudják eljuttatni a berendezést.

A Hilico elsődleges piaca a vízhálózathoz nem csatlakoztatott városi nyomornegyedek egyre inkább növekvő számú lakossága. Az ENSZ jelentése szerint a világon percenként hal meg egy gyermek a rossz minőségű víz által okozott fertőzés következtében, és évente félmillió ember hal meg világszerte víz által közvetített betegségekben. A probléma természetesen ezzel az eszközzel sincs megoldva, hiszen például Mumbaiban évi hat száraz hónap van, amikor nem esik az eső. Jászki azonban azt mondja, hogy egyetlen, minden szükséges igényt kielégítő eszköz annyira drága lenne, hogy nem tudnák megfizetni a nyomornegyedekben tengődő milliók. A szintén izraeli fejlesztésű Watergen például a levegőből nyeri ki a vizet, ám legolcsóbb modellje is 1500 dollárba kerül. Jászki azzal is tisztában van, hogy hamarosan megjelennek majd a piacon az eszköze másolatai. Ám ez egyáltalán nem aggasztja: „Szeretnénk, ha több esőgyűjtő eszköz állna a szükséget szenvedők rendelkezésére. Van még egypár jó ötletünk!”

zsido.com

Forrás: israel21c