Az oktatási minisztérium emlékeztetette az iskolákat, hogy senki nem viselhet vallási jelképet.

Terjedelmes tájékoztató anyagot juttatott el a francia oktatásügyi minisztérium az országban működő közoktatási intézményeknek, melyben emlékeztet arra, hogy egy 2004-es törvény értelmében tilos vallási jelképeket hordani az állami iskolák falain belül.

A 83 oldalas dokumentum, melyet több ezer francia iskolának küldték ki, a tiltott viseletek között említi a kipát, a keresztet ábrázoló medálokat és a muzulmán lányok által hordott fejkendőt is.

Az utasítás kitér arra, hogy nem lehet vallási okokból bizonyos közös tevékenységek alól felmentést kérni – például koedukált úszásoktatás esetében. Az is a szabályzat megszegésnek bizonyul, ha valaki vallási okból visel hosszú szoknyát – olvasható a Forward írásában. A kézikönyv alapján mindez a szélsőséges nézetek elterjedésének megakadályozását szolgálja, és betartatását esetenkénti mérlegelésre bízza.

Francis Kalifart, a francia CRIF nevű országos zsidó érdekszervezet vezetője az ügy kapcsán kiemelte: míg az 1990-es években a zsidó gyerekek többsége állami iskolában tanult, mára mindössze egyharmaduk folytat tanulmányokat ilyen intézményben. Több ezren döntöttek más megoldás mellett részben az állami iskolákban tapasztalható antiszemitizmus, részben az olyan előírások miatt, amelyekkel a vallásos családokból érkezők szembesülnek.

zsido.com