A brit miniszterelnök heves beszédben állt ki a zsidóság és Izrael mellett.

„Belebetegszik” annak gondolatába, hogy több brit zsidó is hazája elhagyását fontolgatja Nagy-Britanniában – mondta Theresa May hétfőn az United Jewish Israel Appeal nevű jótékonysági gálavacsora vendégei előtt.

A brit miniszterelnök beszédében több alkalommal utalt a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt körül kialakult botrányokra is, miután az ellenzék vezetője több alkalommal antiszemita ügyekbe keveredett. Egy friss felmérés szerint a brit zsidóság 40 százaléka megfontolná, hogy elköltözik abban az esetben, ha Corbyn kerülne az ország élére.

„Álljunk ki együtt a közös értékeink mellett, és bátorítsuk a fiatal zsidókat arra, hogy büszkék legyenek az identitásukra – mint britek, zsidók, és cionisták” – mondta May. „Ezen identitások között ugyanis nincs ellentmondás, és senkinek nem is engedhetjük, hogy ezt sugallja”.

May beszédében nyíltan kiállt amellett, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát – derül ki a The Times of Israel összefoglalójából. „Izrael magatartásának kritizálása sosem lehet ürügy Izrael létezéshez való jogának megkérdőjelezéséhez” – jelentette ki. Valamint hozzátette: amíg ő áll az Egyesült Királyság élén, országa mindig olyan „igazi és megbízható partnere lesz Izraelnek”, amely nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is kiáll a zsidó állam mellett.

 

zsido.com

Megszakítás