Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Egy tfilint (imaszíjat) kínáló lubavicsi rabbit bírságolt meg egy hercliai közterület felügyelő. Izraelben megszokott jelenség, hogy a Chábád mozgalom küldöttei kis asztalkát állítanak fel forgalmas közterületeken, hogy az arra járó férfiaknak felajánlják, hogy tfilint rakjanak, és röviden imádkozzanak. Péntekenként mécseseket osztogatnak a nőknek, és a szombati lángok fellobbantására biztatják őket. Ez alkalommal azonban a közterület felügyelő nem értékelte a rabbi tevékenységét, és egy 730 sékeles (53 000 Ft) büntetésről szóló csekket adott át neki, továbbá a nyomaték kedvéért rendőrt is hívott.  Az eset nagy felháborodást keltett, és néhány óra alatt több százan küldtek olyan fotót magukról különböző internetes oldalakra, melyeken tfilinben láthatóak valamilyen közterületen. Becálel Smutrich, a nemzeti-vallásos Bájit HáJehudi párt képviselője felvette a kapcsolatot Herclia polgármesteri hivatalával, és követelte a bírság törlését. A hivatal közleményt adott ki, melyben a forgalom megzavarására hivatkoztak és közölték, hogy a rabbival egyeztetést kívánnak folytatni a tfilin-asztalka felállításának lehetséges helyszíneiről. A Chábád mozgalom vezetősége a következő állásfoglalást tette közzé: “Nehéz elhinni, hogy a világ megannyi helyszíne közül, ahol a Chábád küldöttei tfilint ajánlanak a zsidóknak, hogy összekapcsolódhassanak őseik hagyományával, éppen Izraelben rónak ki büntetést. Erre nem volt példa New Yorkban, Londonban, a párizsi Eiffel-torony lábánál, vagy a moszkvai Vörös téren sem, kizárólag Hercliában, egy izraeli városban fordult elő. A tfilin-asztalkák már ötven éve erősítik a zsidó identitást, a Rebbe útmutatását követve. Hihetetlen, hogy éppen a zsidó újév előtt bírságoltak meg egy lubavicsi haszidot ezért a “szörnyű bűncselekményért”. Ezzel együtt örömmel és szeretettel folytatjuk tovább a munkát, hogy  mindenki számára elérhetővé tegyük a zsidóságot, és hidat építsünk a zsidó nép különböző csoportjai közé.”

Tfilin-asztalka működés közben

Vámmentes méz

A ros hásáná előtti időszakban mindig rendkívüli mértékben megugrik a méz iránti igény Izraelben, mert a hagyományos újévi ételek szinte mindegyikében felhasználják. Az izraeli méhészetek nem tudják kielégíteni a hatalmas keresletet, ezért előfordul, hogy hiány keletkezik. Ezt megelőzendő, Mose Káchlon gazdasági miniszter 560 tonna méz behozatalát engedélyezte külföldről, és még a vámterhektől is megszabadította a mézimportot. 400 tonnát az élelmiszer feldolgozó üzemeknek szánnak, a fennmaradó 160 tonnát pedig a kiskereskedelmi láncoknak.

Újévi asztal

Újabb rekordot döntött a Ben Gurion repülőtér forgalma augusztusban

15 857 járat több, mint 2.5 millió utasát szolgálta ki a légikikötő, mely 200 000 fővel meghaladta az előzetes várakozásokat. Szeptemberre 12%-os növekedést prognosztizálnak az előző évhez képest, mely több, mint 2 millió utast jelent.  Az év első nyolc hónapjában 20 millió utas használta a repülőteret, ez 2016-hoz képest 18%-os emelkedést jelent. A növekedés egyik oka a Jiszráel Katz közlekedési miniszter által aláírt “nyitott égbolt” megállapodás, mely liberalizálta a légiközlekedési piacot, és számos fapados légitársaságot vonzott Izraelbe. A hatalmas utasmennyiség kezelése érdekében ismét indít és fogad járatokat a felújított 1-es terminál, és jelentős bővítés zajlik a 3-as terminálon is.

A Ben Gurion repülőtér

Szír lázadók mentették meg az izraeli keselyűt

Egy szíriai lázadó parancsnok gondjaiba vette, majd épségben visszajuttatta azt a keselyűt, mely a Golán-fennsíkról tévedt Szíriába. A ragadozó madarat négy hónappal korábban engedték vissza a szabadba, miután GPS-jeladóval látták el. A vétel egy hónapja megszakadt, ami aggodalommal töltötte el az izraeli természetvédelmi hivatal embereit. A keselyűre egy lázadó csoport parancsnoka talált rá, miközben az Iszlám Állam állásait támadták. Miután látták a tönkrement izraeli jeladót, felvették a kapcsolatot az izraeli hatóságokkal. Eldád Éjtán, a természetvédelmi hivatal munkatársa látta el tanácsokkal a lázadókat a madár tartásával kapcsolatban. A lázadók azt kérték az izraeliektől, hogy küldjenek napi két élő csirkét a keselyű etetésére, mert csapataik súlyos élelmiszerhiánnyal küzdenek. Gál Luszki a szállítást intéző segélyszervezet vezetője elmondta, hogy a szírek nagy odaadással ápolták a madarat, és amíg a harcosok kenyéren és vízen éltek, addig a keselyű jóízűen fogyasztotta a csirkéket.  A keselyű végül egy ketrecben kelt át a határon, ahol az izraeli szakemberek vették át a segélyszervezet munkatársaitól.

Az eltévedt keselyű

Szíriai célpontot bombázott az izraeli légierő

Egy rakétákat fejlesztő és vegyi fegyvereket raktározó bázist bombázott – feltehetően – az izraeli légierő a szíriai kormány ellenőrzése alatt álló Ál-Mászjáf városban. Szír beszámolók szerint két halálos áldozata van a légicsapásnak. Izrael nem cáfolta és nem is erősítette meg a hírt, de a szír polgárháború kitörése óta már számos csapást hajtott végre olyan fegyverszállítmányok ellen, melyeket Iránból indítottak útnak a libanoni Hezbollah terrorszervezet számára. A légicsapás egy időben történt az Észak-Izraelben tartott, rég nem látott volumenű hadgyakorlattal, mely egy Libanonnal vívott háborút modellezett.

Bevetésre induló izraeli vadászgép