16 ember sérült meg, köztük kettő súlyosan és többen sokkos állapotba kerültek, amikor hétfő délután robbanás rázta meg az Eged busztársaság Jeruzsálem délkeleti részén, a Hevron úton közlekedő autóbuszát.

A hatalmas erejű robbanás következtében a jármű azonnal lángokba borult, és felgyulladt mellette még egy autóbusz, melyen nem voltak utasok, valamint néhány gépkocsi is. Bár a kezdeti híradások inkább arra gyanakodtak, hogy motorhiba okozta a detonációt, a rendőrség az este folyamán egyértelművé tette, hogy robbantásos merénylet történt.

Lángokban állnak a buszok
Lángokban állnak a buszok
A két súlyos sérült közül az egyik, egy 15 éves lány egész testén égési sérüléseket szenvedett, jelenleg az életéért küzdenek az orvosok. A lakosságot arra kérik, hogy imádkozzanak Éden bát Ráchelért. A rendőrség szerint elképzelhető, hogy a másik súlyos sérült maga a merénylő lehet, aki túl korán, mielőtt eltávolodhatott volna a helyszíntől, működésbe hozta a robbanószerkezetet. A feltételezés azon alapul, hogy se személyazonossági iratokat nem találtak nála, se a rokonok nem érdeklődtek a hogyléte felől.

Sérültek ellátása
Sérültek ellátása
resizedimg89505.jpg

A robbanás okát illető, kezdeti bizonytalanságot a Hádászá Kórház sürgősségi osztályának vezetője oszlatta el először, amikor beszámolt arról, hogy a sérüléseket többek között az áldozatok testébe fúródott szögek és csavarok okozták, ami bombatámadásra utal. A rendőrök vizsgálata a buszon később alátámasztotta, hogy robbantásról van szó.

Kiérkező mentők, rendőrök, tűzoltók
Kiérkező mentők, rendőrök, tűzoltók
Netánjáhu miniszterelnök a tettesek gyors felelősségre vonását ígérte nyilatkozatában. Mind a Palesztin Hatóságot irányító Fatah mozgalom, mind a Gázai-övezetet uraló Hamasz üdvözölte a robbantást. Számos palesztin településen ünnepséget tartottak a merénylet hírére és édességet osztogattak a járókelőknek.

resizedimg89501.jpg
resizedimg89502.jpg