Nagy fogása volt az izraeli hadseregnek. Hat illegális fegyverkészítő üzemet számoltak fel Betlehemben és Hebronban.

A hadsereg szóvivője elmondta, hogy a rajtaütést összehangoltan hajtották végre a belbiztonsági erőkkel és a rendőrséggel. Nem csak üzemet, raktárakat is találtak Júdea és Szamária területén. A szóvivő hangsúlyozta, hogy fejlett haditechnikát halmoztak fel a megtalált helyeken – olvasható a jta.org. tudósításában. Szerszámgépeket is lefoglaltak, valamint őrizetbe vettek két embert. A hadseregnek kiemelt célpontjai a területen működő fegyvergyárak és raktárak a palesztin erőszakhullám tavaly őszi fellángolása óta. Eddig összesen 140 embert tartóztattak le, 49 fegyverkészítéshez használt eszközt és 300 kész fegyvert foglaltak le.

A „termelés” jellemzően átlagos házakban zajlik, általában egy-két géppel – mondta el a védelmi erők szóvivője. Júdea és Szamária területén még százával lehetnek ilyen üzemek, garázsokban, otthonokban. A hadsereg szerint lehetetlen teljesen felszámolni a termelést, viszont az ilyen akciók miatt nehezebben és drágábban tudnak hozzájutni a fegyverekhez a potenciális terroristák. A legnépszerűbb gépfegyver ára 1000 dollár, ilyennel támadtak izraeli polgárokra az utóbbi időben is.

A fegyverek egy részét nem helyben gyártják, hanem Jordániából csempészik be, de előfordult olyan is, hogy izraeli katonai bázisról lopták el őket – nyilatkozta egy magas rangú tiszt. Ezen a területen még nem gyártanak olyan rakétákat, amilyeneket Gázában, de már voltak rá próbálkozások – tette hozzá. Időnként a Palesztin Hatóság is indít akciókat az illegális fegyverraktárak ellen, ezeket az izraeli hadsereg is támogatja.

 

Kép: jta.org