A londoni Truly Belong magazin által készített, az akadálymentesítés fejlettségét vizsgáló listára Barcelona, Bécs és Berlin is felkerült.

“Ez az eklektikus város hatalmas erőfeszítéseket tett az elmúlt években, hogy a fogyatékkal élő emberek számára könnyen bejárható legyen. A város szinte minden buszára fel lehet szállni kerekesszékkel, és számos technológiai megoldás segíti a látássérülteket. A buszmegállókban hangosbeszélő közli az érkező buszokat és járatszámokat. Az új épületek esetében szigorú szabályok biztosítják, hogy kerekesszékkel is be lehessen jutni, és szinte az összes üzletet és éttermet rámpával látták el” – áll az újság beszámolójában.

A pozitív változásokra Tel-Aviv önkormányzata is büszke. A fejleményekről így számolnak be a város weboldalán: “A kerekesszékkel érkező turisták könnyen bejárhatják Tel-Avivot. A város legnagyobb részben sík területen fekszik, tehát a motorral nem rendelkező kerekesszékekkel is viszonylag könnyű a mozgás, még zsúfolt helyeken is. Számos vezetett városnéző túrát kínálunk kifejezetten a kerekesszékkel közlekedők számára is”.

A város híres tengerpartján több strandot is akadálymentesítettek a közelmúltban és külön parkolóhelyeken biztosítanak a mozgáskorlátozottak számára. Ilyen helyszín a Mecicim és Hilton strand, továbbá a Cuk strand északi és déli része.

A fővárosban sajnos korántsem ilyen kedvező a helyzet. Bár folyamatosan igyekeznek akadálymentesíteni Jeruzsálemet is, a domborzati viszonyok miatti jelentős szintkülönbségek, illetve az ősi városnegyedek szerkezete komoly kihívások elé állítja a szakembereket.

 

zsido.com

 

Forrás: JPost